Această javră sinistră a secretizat aproape toate documentele legate de măcelul comandat de PSD în 10 august împotriva românilor! Ce pot face victimele

Această javră sinistră a secretizat aproape toate documentele legate de măcelul comandat de PSD în 10 august împotriva românilor! Ce pot face victimele

Această javră sinistră a secretizat aproape toate documentele legate de măcelul comandat de PSD în 10 august împotriva românilor! Ce pot face victimele. Deși procurorii continuă audierile în dosarul deschis dupa violențele din 10 august, ancheta penală este mult îngreunată de secretizarea unor documente importante, principalul responsabil fiind javra sinistrăl Carmen Dan.

Cu tot blocajul impus de cei care ar putea risca o punere sub acuzare, cercetarile continua, 770 de plangerifiind depuse pana acum la dosar. Zilnic au loc audieri de martori si vizionari ale inregistrarilor video care ar putea fi folosite ca probe.

Conform unor surse, dezvăluie Ziare.com , institutiilor responsabile li s-a cerut oficial desecretizarea documentelor care ar putea elucida numeroase aspecte legate de evenimentele din 10 august, insa pana acum nu s-a facut nimic in acest sens.

Controversatul ordin de interventie a jandarmilor, cantitatea de gaze folosite in Piata Victoriei sau raportul intocmit de ministrul Carmen Dan sunt doar cateva dintre documentele care ar fi fost secretizate, adica ascunse nu doar opiniei publice, ci si avocatilor victimelor sau parlamentarilor care nu au certificat ORNISS.

Astfel, pe cat de repede si de firesc au mers procedurile de identificare si anchetare a celor care au furat arma jandarmeritei, de exemplu, pe atat de greu merge identificarea jandarmilor care au purtat casti cu numere acoperite sau a celor care au batut cu bestialitate protestatari cu mainile ridicate.

Impresia ca majoritatea guvernamentala face tot posibilul pentru a ingreuna ancheta este sustinuta si de atitudinea celor de la PSD-ALDE, care au folosit tot felul de tertipuri pentru a impiedica audierea in Parlament a ministrului Carmen Dan, prefectului Speranta Cliseru sau a sefilor din Jandarmerie, dar si a premierului Viorica Dancila.

Parlamentari care au avut acces la raportul secretizat de Carmen Dan sustin ca el este foarte subtire, adica nu contine informatii atat de spectaculoase incat sa fie nevoie de inchiderea lor sub cheie. Si atunci, de ce a luat Carmen Dan aceasta decizie?

Legea spune limpede ca este interzisa secretizarea "informatiilor, datelor sau documentelor in scopul ascunderii incalcarilor legii". In acelasi timp, este limpede pentru toata lumea ca finalizarea cercetarilor in dosarul 10 august sta in pixul lui Carmen Dan, unul dintre cei vazuti ca principali responsabili de represiunea brutala din Piata Victoriei.

Jandarmeriada va fi dezbatuta si in Parlamentul European

Printre intrebarile ramase pana acum fara raspuns sunt "Cine si de ce a dat ordinul pentru a fi aduse la Bucuresti unitati din Dolj, Prahova si alte doua judete?", "Cum a ajuns jandarmerita sa fie agresata si sa i se fure pistolul?" sau "A fost sau nu intrunit comitetul operativ?".

Pe de alta parte, nu trebuie uitat ca exista prevederi legale explicite care interzic secretizarea unor informatii cu scopul ascunderii incalcarii legilor, orice cetatean putand contesta o astfel de decizie.

Legea nr. 182 din 2002 privind protectia informatiilor clasificate:

Art. 24 - (5) Se interzice clasificarea ca secrete de stat a informatiilor, datelor sau documentelor in scopul ascunderii incalcarilor legii, erorilor administrative, limitarii accesului la informatiile de interes public, restrangerii ilegale a exercitiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezarii altor interese legitime.

Art.33 - Este interzisa clasificarea ca secrete de serviciu a informatiilor care, prin natura sau continutul lor, sunt destinate sa asigure informarea cetatenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludarii legii sau obstructionarea justitiei.

Art.20 - Orice persoana fizica sau juridica romana poate face contestatie la autoritatile care au clasificat informatia respectiva, impotriva clasificarii informatiilor, duratei pentru care acestea au fost clasificate, precum si impotriva modului in care s-a atribuit un nivel sau altul de secretizare. Contestatia va fi solutionata in conditiile legii contenciosului administrativ.

De asemenea, Legea nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informatiile de interes public prevede la art. 13 ca "Informatiile care favorizeaza sau ascund incalcarea legii de catre o autoritate sau o institutie publica nu pot fi incluse in categoria informatiilor clasificate si constituie informatii de interes public".

 In ciuda eforturilor depuse de majoritatea PSD-ALDE, scandalul declansat prin reprimarea brutala a mitingului din 10 august este departe de a se incheia, si nu doar din punct de vedere penal, ci si politic, el urmand sa fie subiect de dezbatere chiar si in Parlamentul European.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”