„Această postare este o rușine absolută”/Adina Vălean, criticată dur pentru o postare legată de deturnarea avionului care transporta un disident din Belarus

„Această postare este o rușine absolută”/Adina Vălean, criticată dur pentru o postare legată de deturnarea avionului care transporta un disident din Belarus

Foștii miniștri de externe din Suedia și Polonia și actuali europarlamentari au criticat-o dur pe Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, pentru o postare pe Twitter în care a salutat plecarea către Vilnius a avionului ce fusese deturnat la Minsk pentru ca autoritățile din Belarus să îl poată prinde pe jurnalistul disident Roman Protasevici.

”Cursa Ryanair tocmai a decolat din Minsk spre Vilnius. O veste bună pentru toată lumea, mai ales pentru familiile și prietenii pasagerilor de la bord”, a scris Adina Vălean pe Twitter. Postarea a venit după ce cofondatorul canalului de opoziție Nexta din Belarus a fost reținut de poliția belarusă după ce avionul în care acesta se afla a fost deviat pe Aeroportul din Minsk, pentru o presupusă alertă cu bombă. Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că este vorba de un „act abject”, și majoritatea liderilor europeni au denunțat actul.

Carl Bild, fostul ministru de Externe al Suediei și actual co-președinte al prestigiosului think-tank European Council on Foreign Relations, a fost primul care a criticat postarea Adinei Vălean. ”O veste bună pentru toată lumea? Serios? Pentru toată lumea?”, a scris el pe Twitter, cu trimitere la mesajul comisarului european.

A urmat Radek Sikorski, fost ministru de Externe al Poloniei, actual europarlamentar, care i-a replicat astfel pe Twitter Adinei Vălean: ”Mă aștept să interziceți compania Belavia din spațiul aviatic european până când Raman Protasevici este eliberat. Avionul MIG-29 belarus a amenințat cetățenii europeni pentru a putea aresta ilegal un refugiat politic protejat de UE”.

Un alt europarlamentar care a reacționat critic la adresa Adinei Vălean a fost Raphael Glucksmann (Franța), care a scris pe Twitter: ”Este Roman Protasevici la bord? Dacă nu, această postare este o rușine absolută”.

Și eurodeputata polonză Róża Thun a criticat postarea, spunând că ”e timpul să vă luptați, nu să celebrați”.

Postarea Adinei Vălean a fost criticată, de asemenea, de mai mulți reprezentanți ai societății civile din Belarus și din Europa, dar și de ziariști.

În cursul zilei de duminică, Adina Vălean a denunțat actul autorităților din Belarus drept ”piraterie” și a anunțat la Digi24 că ”o primă măsură anunțată este recomandarea ca spațiul aerian al Belarusului să fie evitat. E un semnal puternic împotriva autorităților din Belarus. Iar mâine vom discuta la Consiliul European propuneri clare ca răspuns la această acțiune de piraterie europeană”.

Postarea Adinei Vălean:

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…