Achim Irimescu: România ar putea exporta carne de porc în SUA, după obținerea echivalenței pe sistemul de inspecție

Achim Irimescu: România ar putea exporta carne de porc în SUA, după obținerea echivalenței pe sistemul de inspecție

România ar putea exporta carne de porc în SUA, după obținerea echivalenței pe sistemul de inspecție a cărnii, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul întâlnirii avute joi cu delegația Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite ale Americii - USDA Washington, condusă de Michael Scuse, secretar adjunct.

"Aș dori să punctez un aspect foarte important, care poate marca în mod benefic colaborarea dintre țările noastre: finalizarea procedurilor tehnice de agrementare a cărnii și produselor din carne românești pe piața SUA, care implică de fapt restabilirea echivalenței sistemului de inspecție a cărnii din România cu cel al FSIS, din SUA. România ar putea exporta pe această piață carne de porc. Sperăm ca, pe viitor, aspectele tehnice să fie îndeplinite și carnea noastră de porc să ajungă pe mesele consumatorilor americani', a subliniat ministrul Agriculturii, citat într-un comunicat al MADR remis AGERPRES.

Șeful MADR a prezentat o serie de date semnificative privind agricultura românească, punctând câteva aspecte referitoare la schimburile comerciale dintre cele două state. Referindu-se la valoarea exporturilor de produse agroalimentare ale României către SUA în anul 2015, ministrul Irimescu a afirmat că aceasta a fost de 22,9 milioane de euro, în timp ce importurile din SUA au atins nivelul de 75,9 milioane de euro, înregistrându-se un deficit de 53 de milioane de euro. Astfel, comparativ cu anul 2014, importurile din Statele Unite ale Americii s-au dublat (+105,9%), în timp ce exporturile către această destinație au avansat cu doar 1,97%, determinând o creștere de 3,7 ori a deficitului comercial.

În anul 2015, valoarea fluxurilor comerciale agroalimentare cu SUA a avut o pondere de 0,85% în cadrul comerțului exterior agroalimentar total al României și de 3,1% raportat la schimburile cu țările terțe Uniunii Europene.

O altă temă abordată cu oficialii americani a fost cea referitoare la provocările pe care le aduc schimbările climatice asupra agriculturii, per ansamblu. În acest sens, ministrul Irimescu s-a arătat interesat de studiile cercetătorilor americani din domeniu, dorind să identifice modalități de transfer a acestor cunoștințe către fermierii români.

În opinia sa, agricultura fără cercetare științifică nu are viitor.

"Îmi exprim speranța ca pe viitor proiectele comune deja demarate în domeniul cercetării și învățământului agricol să reprezinte punctul de pornire a unei colaborări fructuoase pe toate domeniile agricole: protecția solului, agricultura ecologică, zootehnie, producția de semințe, irigații, know-how-ul managementului fermei, acestea fiind doar o parte dintre domeniile potențiale de conlucrare", a adăugat ministrul român.

La rândul lor, oficialii americani au afirmat că relațiile comerciale cu România sunt importante și prin prisma Parteneriatului Transatlantic de Comerț și Investiții (TTIP) între UE și SUA, la relațiile economice și sociale, adăugându-se și dimensiunea strategică de maximă importanță.

Totodată, membrii delegației USDA au afirmat că în perspectiva schimbului de experiență româno-american, SUA caută soluții pentru ca studenții români să meargă în Statele Unite ale Americii, rolul educației pentru viitorul agriculturii fiind unul covârșitor. În acest context, ministrul Irimescu s-a arătat interesat de identificarea unor posibilități prin care, în viitor, absolvenții de agronomie din România să poată merge pe o perioadă determinată în fermele din SUA, pentru a se pune la punct cu funcționarea la nivel optim a managementului fermei și a înțelege avantajele substanțiale pe care le aduce un management adecvat în dezvoltarea unei afaceri, per ansamblu.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a primit, în 16 iunie 2016, vizita delegației Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite ale Americii — USDA Washington, condusă de Michael Scuse, alături de care s-a aflat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /