Acord între administrația CFR SA și sindicate; se asigură păstrarea drepturilor esențiale ale angajaților până la semnarea CCM

Acord între administrația CFR SA și sindicate; se asigură păstrarea drepturilor esențiale ale angajaților până la semnarea CCM

Administrația CFR SA și sindicatele feroviare au semnat miercuri un acord care asigură cadrul normal și legal de funcționare a companiei, până la semnarea Contractului Colectiv de Muncă 2017/2018, și păstrarea drepturilor esențiale pentru salariați precum sporurile, plata orelor festive, acordarea bonurilor de masă și a ajutoarelor sociale, se arată într-un comunicat al CFR SA remis miercuri AGERPRES.

Potrivit companiei, după aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli, cele două părți urmează să promoveze o grilă de salarizare bazată pe coeficienți de ierahizare care să reflecte în mod echitabil importanța funcțiilor și a meseriilor la compania CFR SA.

"Pe agenda întâlnirii din cursul acestei zile (miercuri — n.r.) s-au mai aflat subiecte precum îmbunătățirea condițiilor de muncă, importanța continuării programelor de investiții în infrastructura feroviară și asigurarea unor relații de muncă echitabile. Administrația companiei consideră esențială continuarea colaborării și menținerea unui dialog transparent în relația cu reprezentanții salariaților, astfel încât prin aceste eforturi comune să se asigure buna desfășurare a activității feroviare. Compania Națională de Căi Ferate "CFR" SA cere scuze pasagerilor pentru problemele cauzate de protestul spontan declanșat astazi (miercuri — n.r.) de salariații feroviari și îi asigură că toate soluțiile stabilite prin acest ACORD dar și demersurile viitoare au drept scop continuitatea activității companiei și implicit a traficului feroviar în condiții normale pe întreaga rețea de cale ferată", subliniază documentul citat.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care a participat la negocierile de miercuri dintre administrațiile și organizațiile sindicale, a arătat, într-un comunicat remis AGERPRES, că bugetele companiilor feroviare pentru acest an prevăd creșteri salariale și a făcut apel la liderii sindicali ca această informație să ajungă și la oameni.

"Am avut în vedere mărirea anvelopei salariale pentru angajații feroviari. Se pare că mesajul aceasta nu a ajuns în teritoriu. Ca lideri de sindicat, spuneți că nu susțineți acest protest spontan. Cu toate acestea, fac apel și la dumneavoastră, să vă asigurați că informația despre creșterea salarială va ajunge la oameni. În bugetele CFR S.A. și CFR Călători sunt prevăzute creșteri salariale. Bugetele vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern. În prezent, proiectele se află pe circuitul de avizare", a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

O parte dintre angajații feroviari au declanșat miercuri dimineața un protest spontan, o serie de trenuri fiind oprite pe șapte regionale, mai puțin Constanța, a informat CFR SA. Trenurile au fost oprite pe regionalele București, Craiova, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași și Galați. Contractul colectiv de muncă al angajaților CFR SA a expirat miercuri, iar joi expiră și Contractul colectiv de muncă al angajaților de la CFR Călători.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?