Acord între administrația CFR SA și sindicate; se asigură păstrarea drepturilor esențiale ale angajaților până la semnarea CCM

Administrația CFR SA și sindicatele feroviare au semnat miercuri un acord care asigură cadrul normal și legal de funcționare a companiei, până la semnarea Contractului Colectiv de Muncă 2017/2018, și păstrarea drepturilor esențiale pentru salariați precum sporurile, plata orelor festive, acordarea bonurilor de masă și a ajutoarelor sociale, se arată într-un comunicat al CFR SA remis miercuri AGERPRES.

Potrivit companiei, după aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli, cele două părți urmează să promoveze o grilă de salarizare bazată pe coeficienți de ierahizare care să reflecte în mod echitabil importanța funcțiilor și a meseriilor la compania CFR SA.

"Pe agenda întâlnirii din cursul acestei zile (miercuri — n.r.) s-au mai aflat subiecte precum îmbunătățirea condițiilor de muncă, importanța continuării programelor de investiții în infrastructura feroviară și asigurarea unor relații de muncă echitabile. Administrația companiei consideră esențială continuarea colaborării și menținerea unui dialog transparent în relația cu reprezentanții salariaților, astfel încât prin aceste eforturi comune să se asigure buna desfășurare a activității feroviare. Compania Națională de Căi Ferate "CFR" SA cere scuze pasagerilor pentru problemele cauzate de protestul spontan declanșat astazi (miercuri — n.r.) de salariații feroviari și îi asigură că toate soluțiile stabilite prin acest ACORD dar și demersurile viitoare au drept scop continuitatea activității companiei și implicit a traficului feroviar în condiții normale pe întreaga rețea de cale ferată", subliniază documentul citat.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care a participat la negocierile de miercuri dintre administrațiile și organizațiile sindicale, a arătat, într-un comunicat remis AGERPRES, că bugetele companiilor feroviare pentru acest an prevăd creșteri salariale și a făcut apel la liderii sindicali ca această informație să ajungă și la oameni.

"Am avut în vedere mărirea anvelopei salariale pentru angajații feroviari. Se pare că mesajul aceasta nu a ajuns în teritoriu. Ca lideri de sindicat, spuneți că nu susțineți acest protest spontan. Cu toate acestea, fac apel și la dumneavoastră, să vă asigurați că informația despre creșterea salarială va ajunge la oameni. În bugetele CFR S.A. și CFR Călători sunt prevăzute creșteri salariale. Bugetele vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern. În prezent, proiectele se află pe circuitul de avizare", a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

O parte dintre angajații feroviari au declanșat miercuri dimineața un protest spontan, o serie de trenuri fiind oprite pe șapte regionale, mai puțin Constanța, a informat CFR SA. Trenurile au fost oprite pe regionalele București, Craiova, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași și Galați. Contractul colectiv de muncă al angajaților CFR SA a expirat miercuri, iar joi expiră și Contractul colectiv de muncă al angajaților de la CFR Călători.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

2 Birchall îi dă masca jos lui Dăncilă! Noi dezvăluiri pe Facebook

3 ALERTĂ Gigel Știrbu (PNL): Locuitorii din județul Olt care primesc ajutoare sociale, amenințați că dacă nu vot…

4 Mafia PSD / Teodorovici nu a revendicat peste 84 milioane de euro, ca despăgubire a statului din Dosarul retroce…

5 CTP nu va mai apărea în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu de la Digi24

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită