Activitatea fizică, indiferent de intensitate, este asociată cu un risc mai scăzut de deces prematur (studiu)

Activitatea fizică, indiferent de intensitate, este asociată cu un risc mai scăzut de deces prematur (studiu)

Reducerea timpului petrecut pe scaun şi practicarea unei activităţi fizice sunt asociate cu un risc mai scăzut de deces prematur în cazul persoanelor de vârstă mijlocie şi a vârstnicilor, potrivit unui nou studiu preluat joi de Press Association.

Cercetarea, publicată în revista BMJ, arată că persoanele care stau aşezate timp de nouă ore şi jumătate sau mai mult în fiecare zi, excluzând timpul pe care îl petrec dormind, prezintă un risc crescut de deces.

Studii precedente au sugerat în mod repetat că sedentarismul este dăunător, în timp ce activitatea fizică este benefică pentru o viaţă lungă şi sănătoasă.

Cercetătorii conduşi de profesorul Ulf Ekelund din cadrul Şcolii norvegiene de ştiinţe sportive cu sediul la Oslo au dus mai departe cercetarea pe acest subiect, analizând studii observaţionale care asociază activitatea fizică şi sedentarismul cu riscul de deces.

În cadrul acestor studii, au fost folosite accelerometre, dispozitive portabile care monitorizează volumul şi intensitatea activităţii pe perioada când o persoană nu doarme, pentru a măsura numărul total de mişcări pe minut (cpm) în intervalul purtării dispozitivului.

Intensitatea activităţii fizice a fost clasificată în "uşoară", "moderată" sau "energică", după care cercetătorii au estimat timpul petrecut pentru fiecare dintre aceste categorii.

În categoria activităţi de intensitate uşoară au fost incluse mersul lent sau sarcini gospodăreşti uşoare precum gătitul sau spălatul vaselor.

Activităţile de intensitate moderată includ: mersul alert, a da cu aspiratorul sau a tăia gazonul, în timp ce activitatea energică se referă la jogging, la cărarea greutăţilor sau la săpat.

Studiul a inclus datele din opt cercetări de înaltă calitate referitoare la 36.383 de adulţi cu vârste peste 40 de ani (vârsta medie a fost de 62 de ani).

Nivelurile de activitate au fost împărţite în patru, de la cea mai puţin activă la cea mai activă, iar participanţii au fost monitorizaţi pe o perioadă medie de 5,8 ani.

În perioada de monitorizare ulterioară, 2.149 (5,9%) dintre participanţi au decedat.

După ce au luat în considerate şi potenţiali factori de influenţă, cercetătorii au descoperit că orice nivel de activitate fizică, indiferent de intensitate, este asociat cu un risc de deces în mod substanţial mai scăzut.

Numărul deceselor a scăzut brusc odată cu creşterea activităţii totale până la nivelul de 300 cpm.

O scădere similară a numărului de decese a fost înregistrată odată cu creşterea duratei de activitate fizică uşoară până la nivelul de 300 de minute (cinci ore) zilnic şi a celei de intensitate moderată de până la circa 24 de minute zilnic.

Cea mai mare reducere a riscului de deces (circa 60-70%) s-a înregistrat între primul nivel (cel mai puţin activ) şi cel de-al patrulea nivel (cel mai activ), cu aproximativ de cinci ori mai multe decese în rândul persoanelor inactive în comparaţie cu cei mai activi.

Cercetătorii spun că studiul întăreşte concluzia conform căreia orice activitate fizică este benefică şi poate fi uşor realizată de către largi segmente de populaţie.

În schimb, persoanele care petrec nouă ore şi jumătate sau mai mult în fiecare zi în mod sedentar prezintă un risc de deces semnificativ mai ridicat din punct de vedere statistic.

Cercetătorii mai precizează că studiile au fost realizate în Statele Unite şi Europa occidentală, pe adulţi cu vârste de peste 40 de ani şi e posibil ca rezultatele să nu se aplice persoanelor din alte regiuni sau persoanelor mai tinere. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa