Activităţile nucleare ale Coreei de Nord provoacă îngrijorare la ONU

Activităţile nucleare ale Coreei de Nord provoacă îngrijorare la ONU

Continuarea activităţilor nucleare ale Coreei de Nord provoacă o 'îngrijorare serioasă', arată raportul anual al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), publicat miercuri.

Documentul agenţiei ONU cu sediul la Viena, citat de AFP, afirmă că Republica Populară Democrată Coreeană încalcă 'flagrant' şi 'profund regretabil' rezoluţiile Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin continuarea programului nuclear.

După precedentul raport, din august 2019, AIEA a observat 'indicaţii compatibile cu producţia de uraniu îmbogăţit' la situl nuclear de la Yongbyon. Agenţia reaminteşte că nu a avut acces direct nici acolo, nici în alte locuri din Coreea de Nord, prin urmare analiza se bazează pe 'informaţiile disponibile', cum ar fi cele publice sau imaginile din sateliţi.

Marţi, Statele Unite au avertizat oficial despre programul de rachete nord-coreean, care continuă, reprezentând şi în prezent 'o ameninţare semnificativă pentru stabilitatea regională şi mondială'. Într-un document comun, Departamentul de Stat, cel al Trezoreriei şi cel al Comerţului de la Washington au detaliat eforturile regimului comunist de la Phenian de a achiziţiona materiale care pot fi utilizate la fabricarea de rachete.

După primele teste ale unor rachete intercontinentale, în 2017, Coreea de Nord a continuat anul trecut să lanseze rachete balistice, încălcând o serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, arată diplomaţia americană. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...