Actorul Marius Manole: Nu îmi pot imagina o lume fără teatru, fără artă în general

Actorul Marius Manole: Nu îmi pot imagina o lume fără teatru, fără artă în general

Actorul Marius Manole spune că nu îşi poate imagina o lume fără teatru, fără artă în general, afirmând că aceasta ''îţi face sufletul mai frumos şi te ajută să depăşeşti condiţia aia primară''.

Confesiunea actorului a fost făcută în cadrul conferinţei-dialog "Teatru, adevăr şi provocare", care a fost găzduită joi seara pe pagina de Facebook a Teatrului de Comedie.

Tema conferinţei-dialog, la care au participat Marius Manole, Dorina Chiriac şi Lia Bugnar, moderată de criticul de teatru Octavian Saiu, a propus "un dialog sincer" despre criza lumii şi a teatrului.

"Nu-mi pot imagina o lume fără teatru, fără artă în general, mi se pare că o să devenim foarte răi, foarte cinici, o să scoatem animalul ăla din noi pe care noi îl îmblânzim tocmai mergând la teatru, mergând la un concert, mergând la un spectacol de poezie, de orice, de ceva care îţi face sufletul mai frumos şi te ajută să depăşeşti condiţia aia primară", a spus Marius Manole.

El a mărturisit că perioada în care nu a mai putut să urce pe scenă a fost bună, într-un fel, deoarece avea foarte mare nevoie de un "reset".

"Eu am folosit perioada pentru mine, ceva ce nu am făcut de 25 de ani, adică în sfârşit am avut nişte luni în care eu să mă gândesc şi la mine. (...) Am făcut nişte lucru bune. Cred că o să ies din perioada asta mai întărit şi mai puternic", a precizat actorul.

Lia Bugnar, actriţă, scriitoare şi regizoare, a afirmat că perioada de pandemie a fost pentru ea "un lung prilej de privire în oglindă".

"M-am raportat la toată perioada asta printr-o lungă revelaţie de cât de dispensabili suntem noi, artiştii. Mi-am dat seama că oamenii sunt absolut disperaţi să nu se închidă diverse lucruri elementare - pieţe, şcoli, parcuri. Sigur că unul-doi extravaganţi ziceau şi de teatre că de ce se închid. În tabloul mare e un moment bun să-şi dai seama cât de puţin contăm în viaţa contemporană a omului de azi, în reţeta vieţii lui, cât suntem noi de importanţi", a arătat Lia Bugnar, precizând că a folosit timpul în care nu a putut să iasă din casă pentru a scrie.

Actriţa Dorina Chiriac a recunoscut că încă din luna martie se află "într-un exerciţiu continuu de adecvare la toată situaţia asta", iar în prezent un sector cultural care ar avea nevoie de susţinere ar fi cel al independenţilor.

"Dacă putem să facem ceva este să găsim nişte soluţii pentru a-i susţine pe cei care au ca formă de trai numai această activitate independentă", a spus Dorina Chiriac.

Moderatorul emisiunii, criticul de teatru Octavian Saiu, le-a propus invitaţilor săi un joc de imaginaţie în care le-a oferit nişte funcţii de conducere provocându-i să răspundă ce ar face din postura de ministru al Culturii, pentru Marius Manole, de director în cadrul Direcţiei teatrelor din cadrul Primăriei Capitalei, pentru Lia Bugnar, şi de director al Festivalului Naţional de Teatru, pentru Dorina Chiriac.

Marius Manole a spus că printre primele lucruri pe care ar dori să le facă ar fi să afle câţi artişti independenţi sunt în România, pentru care ar vrea să facă un statut, să le ofere o plasă de siguranţă, să vadă cum ar putea să-i ajute, ar depolitiza instituţiile de stat publice, acolo unde ar fi cazul, şi ar deschide o serie de cursuri pentru managerii culturali.

Lia Bugnar a afirmat că s-ar ocupa, în special, de partea tehnică din teatre şi ar avea grijă ca spectacolele care ajung în faţa publicului să fie mai bine selectate.

Actriţa Dorina Chiriac a dezvăluit că, pentru început, din funcţia de director al Festivalului Naţional de Teatru, ar constitui un juriu de selecţie ceva mai numeros.

La finalul conferinţei-dialog, Octavian Saiu a spus că teatrul în mediul online oferă şi un mare avantaj, atât actorilor, cât şi spectatorilor, le dă posibilitatea, într-un fel, să fie împreună şi atunci când sunt la distanţă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”