Actualul guvern conservator polonez acuză fostul executiv liberal că a spionat ziariști și a risipit banii publici

Actualul guvern conservator polonez acuză fostul executiv liberal că a spionat ziariști și a risipit banii publici

Actualul guvern polonez, condus de partidul conservator Dreptate și Justiție (PiS), a acuzat miercuri executivul liberal condus de Donald Tusk (actualul președinte al Consiliului European) că a spionat zeci de ziariști și a risipit zeci de miliarde de euro în cei opt ani cât a condus țara, transmite agenția EFE.

Acuzațiile au fost lansate în timpul prezentării în parlament a unui raport în care guvernul condus de actualul premier Beata Szydlo a încercat să facă un fel de audit al precedentului executiv al liberalilor din Platforma Civică (PO), condus de Donald Tusk și ulterior de Ewa Kopacz.

În intervenția sa în fața legislativului, actualul director al serviciilor secrete, Mariusz Kaminski, a afirmat că între anii 2007 și 2015 au fost supravegheați cel puțin 40 de ziariști de diferite orientări politice. El a susținut că, spre deosebire de ce s-a întâmplat înainte, 'astăzi nimeni nu mai este urmărit din cauza opiniilor sale politice', întrucât astfel de acțiuni încalcă 'libertatea de expresie și însăși democrația'.

Agenția de Securitate Internă a oferit și lista jurnaliștilor monitorizați în perioada menționată de Kaminski.

Pe de altă parte, actualul guvern polonez i-a mai reproșat celui condus de PO că în acceași perioadă a risipit fonduri publice în valoare de circa 80 de miliarde de euro. Mai mult decât atât, ministrul finanțelor, Dawid Jackiewicz, a acuzat precedentul executiv de lăcomie, proastă administrare, că ar fi deturnat fonduri și ar fi folosit companii în scopuri politice sau că ar fi sacrificat interesele Statului pentru realizarea unor interese particulare.

În replică, actualul lider al liberalilor, Grzegorz Schetyna, a criticat raportul, despre care susține că este plin de minciuni și un răspuns brutal dat manifestațiilor antiguvernamentale de sâmbătă.

După ce partidul Dreptate și Justiție (PiS), de orientare naționalistă și eurosceptică, a preluat puterea în urma victoriei la alegerile din noiembrie, scena politică poloneză trăiește într-o tensiune continuă ca urmare a disputelor permanente între acest partid și liberalii proeuropeni. Și Comisia Europeană s-a implicat în aceste dispute mai ales prin declanșarea unei proceduri preliminare privind statul de drept, invocând adoptarea de către noul executiv de la Varșovia a unor legi prin care acesta din urmă este acuzat că ar fi preluat controlul asupra Curții Constituționale și a mass-media publice.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată

5 Doctor în științe medicale: Fără antibiotice și cortizon în doze maxime, pacienții din ATI mor