Actualul lider al Muntenegrului și-a recunoscut înfrângerea la alegerile prezidențiale

Actualul lider al Muntenegrului și-a recunoscut înfrângerea la alegerile prezidențiale

Milo Djukanovic a spus că a obținut 160 de mii de voturi și l-a numit „un rezultat bun după 30 de ani la putere

Milo Djukanovic. Foto: EPA-EFE

Președintele în exercițiu muntenegrean Milo Djukanovic și-a recunoscut duminică înfrângerea la alegerile prezidențiale și l-a felicitat pe rivalul său Jakov Milatovic pentru victoria sa.

"Alegerile prezidențiale din Muntenegru s-au încheiat. Muntenegru a ales. Respect această alegere. Îl felicit pe Jakov Milatovici pentru încrederea primită în alegeri, îi doresc un mandat de succes, pentru că atunci Muntenegru va fi o țară de succes", a spus Djukanovic, adresându-se cetățenilor din clădirea sediului său. Discursul a fost difuzat de televiziunea națională RTCG din Muntenegru.

Djukanovic a spus că a obținut 160.000 de voturi, considerându-l „un rezultat bun după 30 de ani la putere”.

"Rezultatele sunt rezultate, uneori câștigi alegeri, iar noi am câștigat foarte mult timp, alteori pierzi alegeri. Oriunde mă aflu, un Muntenegru civil, european și multietnic rămâne prioritatea mea pentru tot restul vieții", a spus el.

Întrebarea jurnaliștilor de opoziție despre posibilitatea ca Djukanovic să participe la alegerile parlamentare din 11 iunie în calitate de lider al Partidului Democrat al Socialiștilor din Muntenegru a fost acoperită de susținătorii lui Djukanovic prin strigăte și insulte. Jurnalistul a repetat de patru ori întrebarea, încercând să acopere mulțimea, dar Djukanovic a răspuns: „Nu te aud”. După aceea, a părăsit podiumul fără să răspundă la întrebarea pusă.

Djukanovic a devenit șeful Muntenegrului în 1991, după care a fost prim-ministru de cinci ori și a fost și președintele țării de două ori - din 1998 până în 2002 și din 2018 până în prezent. Oponenții îl acuză că a creat un stat criminal de clan, în care toate funcțiile cele mai înalte sunt repartizate între oamenii lui conform schemelor de corupție.

Potrivit observatorilor, fostul ministru al Dezvoltării Economice, Jakov Milatovic a câștigat alegerile prezidențiale din Muntenegru cu aproximativ 60% din voturi, Djukanovic obținând doar 40% din sufragii.

Președintele Muntenegrului este ales prin vot popular pentru un mandat de cinci ani și poate ocupa funcția pentru cel mult două mandate consecutive. Conform constituției, Muntenegru este o republică parlamentară, iar șeful statului îndeplinește în principal funcții reprezentative. Cu toate acestea, figura președintelui are o mare importanță în formarea cabinetului de miniștri și numirea primului ministru.

Liderul de lungă durată al țării, care sub diferite forme a condus republica din 1991, pentru prima dată în cariera sa politică, a suferit o înfrângere personală la alegeri. A pierdut în fața unui candidat „aleatoriu” - economistul Jakov Milatovici, care a intrat în politică în urmă cu doar trei ani.

La sloganul principal al campaniei electorale a lui Djukanovic "Frumoasă. Cine altcineva?" oamenii din Muntenegru au răspuns: „Oricine, dar nu Milo!”.

Confirmarea că înfrângerea lui Djukanovic a fost mult așteptată de poporul din Muntenegru a fost mulțimea de procesiuni festive spontane masive în toată țara. Oamenii au aprins focuri de artificii, au scandat sloganuri insultătoare împotriva lui Djukanovic, care au apărut în țară în timpul marșurilor de protest în masă în apărarea Bisericii Ortodoxe din 2019-2020.

Cursul occidental va continua

Potrivit observatorilor, fostul ministru al Dezvoltării Economice din guvernul lui Zdravko Krivokapic, Jakov Milatovic, reprezentant al mișcării Europe Now, a câștigat alegerile prezidențiale din Muntenegru cu aproximativ 60% din voturi. Cu toate acestea, victoria lui Milatovici nu va afecta politica externă pro-occidentală a Muntenegrului. Pe când era încă ministru, Milatovici a susținut impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, iar într-un interviu acordat presei occidentale a promis că va pune în aplicare pe deplin toate obligațiile internaționale asumate, inclusiv înghețarea proprietăților cetățenilor ruși. Milatovic este un politician pro-occidental; el consideră aderarea la UE ca o prioritate pentru țară, precum și îndeplinirea tuturor obligațiilor țării față de NATO.

Este de remarcat faptul că Milatovic a devenit accidental candidatul partidului său la președinție. Inițial, colegul său de partid Miloiko Spajic, care a ocupat anterior postul de ministru al finanțelor și dezvoltării sociale, a fost nominalizat ca candidat la președinție. Cu toate acestea, comisia electorală nu i-a acceptat candidatura, deoarece s-a dovedit că Spajic, pe lângă Muntenegru, are cetățenia Serbiei, care este interzisă de legea Muntenegrului.

În discursul său privind rezultatele alegerilor, Milatovic a promis că înainte de încheierea mandatului său prezidențial, Muntenegru va adera la Uniunea Europeană. El a mai afirmat că statul de drept, economia și integrarea europeană vor deveni priorități pentru el. Milatovic a dat asigurări că epoca conflictelor cu țările vecine (antagonismul lui Djukanovic cu Serbia) este un lucru din trecut, împreună cu regimul Djukanovic.

Lupta va continua

Milo Djukanovic, care la urma urmei a câștigat un semnificativ 40% din voturi în turul doi, nu va renunța. El va continua să lupte pentru putere. Înainte de alegerile prezidențiale, Djukanovic a dizolvat parlamentul, anunțând noi alegeri parlamentare pentru 11 iunie. Pe 11 iunie, Djukanovic va încerca să preia funcția de prim-ministru, mizând pe contradicțiile oponenților săi și folosind mecanismele de partid perfecționate pe termen lung ale partidului său - Partidul Democrat al Socialiștilor (DPS) din Muntenegru.

Cu toate acestea, chiar dacă DPS va pierde, Djukanovic va intra în parlament și va primi imunitate parlamentară. Unii analiști cred că va avea mare nevoie de ea în legătură cu numeroasele acuzații de ucidere, contrabandă și corupție venite din partea oponenților săi politici.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”