Acuzații grave în Ucraina, după ce lupta anticorupție pare că a mai primit o lovitură

Acuzații grave în Ucraina, după ce lupta anticorupție pare că a mai primit o lovitură

Un cunoscut anchetator anticorupție din Ucraina a ieșit public și a criticat decizia guvernului de la Kiev de a respinge numirea lui în funcția de șef al agenției pentru infracțiuni economice, calificând-o drept ilegală, aceasta fiind o neobișnuită declarație publică într-un domeniu în care procurorii rareori se exprimă public din cauza naturii delicate a muncii lor.

Oleksandr Tsyvinsky, care în prezent este șeful unității de detectivi din cadrul Biroului Național Anticorupție al Ucrainei (NABU), a acordat primul său interviu public, pentru publicația ucraineană Economichna Pravda , acuzând guvernul că folosește „îngrijorări manipulatoare” legate de securitate pentru a bloca numirea lui în fruntea Biroului de Securitate Economică.

Decizia de respingere a candidaturii lui Tsyvinsky a venit în contextul unei îndepărtări mai ample a vocilor implicate în lupta împotriva corupției, printre care activistul Vitali Șabunin, și al recentelor percheziții efectuate luni, 21 iulie, de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la sediile NABU.

Observatorii îi acuză pe președintele Volodimir Zelenski și pe cei din cercul său restrâns că încearcă să controleze agențiile independente ale statului, notează The Kyiv Independent.

Biroul de Securitate Economică, înființat în 2021 pentru a investiga infracțiunile economice, a fost criticat pe scară largă pentru ineficiență și, uneori, pentru că a fost folosit ca instrument de presiune asupra anumitor companii.

În cadrul eforturilor recente de reorganizare a agenției, o comisie independentă de selecție l-a nominalizat pe Tsyvinsky pentru conducerea biroului, dar guvernul de la Kiev a respins candidatura acestuia, invocând presupuse legături cu Rusia dezvăluite într-o scrisoare a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Tatăl lui Tsyvinsky, cu care Oleksandr nu mai păstrează legătura, locuiește în Rusia și deține pașaport rus.

Întrebat de Economichna Pravda dacă SBU a ridicat semne de îngrijorare cu privire la cetățenia tatălui său în timpul verificărilor anterioare, Tsyvinsky a răspuns: „Deloc”, calificând povestea despre tatăl său drept „manipulatoare” și afirmând că aceasta exploatează sensibilitatea Ucrainei față de orice are legătură cu Rusia.

După ce guvernul a respins inițial candidatura lui Tsyvinsky, comisia independentă de selecție – formată din trei experți internaționali și trei experți ucraineni – a transmis că era la curent cu faptul că tatăl acestuia deține cetățenia rusă atunci când a luat în considerare nominalizarea lui.

Comisia și-a menținut decizia de a-l nominaliza pe Tsyvinsky în funcția de șef al biroului economic anticorupție și a returnat documentele de candidatură guvernului de la Kiev.

În urma reacțiilor negative față de decizia guvernului, noul premier al Ucrainei, Iulia Sviridenko, a declarat că respingerea candidaturii lui Tsyvinsky de către Cabinetul de Miniștri a fost „în conformitate cu legea”.

„Ni s-a prezentat o decizie și noi, în calitate de membri ai guvernului, am analizat-o, iar fiecare dintre noi a avut ocazia să-și exprime poziția: să se abțină, să voteze «pentru» sau să respingă, în conformitate cu informațiile primite (…) cu privire la legăturile cu țara agresoare”, a spus Sviridenko, în parlament.

Numirea unui nou șef al agenției pentru infracțiuni economice până la sfârșitul lunii iulie este prevăzută în angajamentele Ucrainei față de Fondul Monetar Internațional (FMI) în cadrul programului de împrumut acordat Kievului. Conform legii de înființare a Biroului de Securitate Economică, guvernul are la dispoziție 10 zile pentru a numi candidatul propus de comisie.

Echipa deputatului din opoziție Yaroslav Zhelezniak, care a fost coautor al legislației ce reglementează procesul de selecție a conducerii biroului, a declarat anterior pentru presa ucraineană că nu există niciun mecanism de respingere a unui candidat nominalizat în mod corespunzător.

Tsyvinsky, ale cărui interviuri sunt rare, având în vedere profilul public de obicei discret al anchetatorilor anticorupție, a intervenit pentru a aborda controversa din jurul presupusului pașaport rus al tatălui său. El a declarat că nu a vorbit cu tatăl lui de peste un deceniu și că nu cunoaște statutul de cetățenie al acestuia.

Tsyvinsky a menționat, de asemenea, că serviciile de securitate ale Ucrainei l-au verificat de mai multe ori, inclusiv pentru funcții sensibile în domeniul informațiilor militare, în timpul războiului. El lucrează în domeniul aplicării legii din 2003, când a avut pentru prima dată acces la informații secretizate.

„Am lucrat în serviciile militare de informații. M-ar fi îndepărtat de acolo dacă ar fi existat vreo amenințare la adresa securității? Este o întrebare retorică”, a spus el.

În interviu, Tsyvinsky a evidențiat, de asemenea, o serie de campanii de discreditare îndreptate împotriva candidaților de rang înalt din domeniul anticorupție. El a adăugat că, dacă ar fi existat îngrijorări reale legate de securitate, actualul său angajator de la NABU ar fi fost informat, iar informațiile ar fi fost făcute publice.

„Cu siguranță nu voi lăsa această poveste așa cum este”, a spus Tsyvinsky, promițând că va întreprinde acțiuni legale dacă va considera necesar.

„Sunt gata să lupt. Pentru mine, este în primul rând o chestiune de demnitate personală”, a precizat el.

******

Serviciile de securitate ucrainene au arestat luni mai mulți oficiali din principala agenție anticorupție a țării și au efectuat zeci de percheziții, într-o acțiune pe care instituția vizată o consideră exagerată și care, potrivit acesteia, i-a blocat practic întreaga activitate.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat, potrivit Reuters , că a reținut un angajat al Biroului Național Anticorupție al Ucrainei (NABU), suspectat că ar fi spion rus, și un altul, acuzat de legături de afaceri cu Rusia. Alți oficiali ai NABU ar avea, potrivit SBU, legături cu un partid interzis, condus de un politician ucrainean fugit din țară.

Dar NABU, instituție care a anchetat în trecut oficiali de rang înalt pentru fapte de corupție, susține că acțiunea autorităților a depășit cu mult sfera securității naționale și a inclus acuzații fără legătură, precum implicarea în accidente rutiere petrecute în urmă cu mai mulți ani.

Organizația Transparency International a criticat perchezițiile, afirmând că acestea reflectă o „presiune masivă” exercitată de autorități asupra celor care luptă împotriva corupției în Ucraina.

Potrivit NABU, cel puțin 70 de percheziții au fost efectuate de diverse structuri de aplicare a legii și de securitate din Ucraina, vizând 15 dintre angajații săi. Instituția precizează că aceste acțiuni s-au desfășurat fără aprobarea unei instanțe.

„În marea majoritate a cazurilor, temeiul acestor acțiuni îl reprezintă implicarea unor persoane în accidente rutiere”, se arată în comunicatul NABU, care menționează totodată că unele anchete vizează și posibile legături cu Rusia.

Deși riscul infiltrării ruse „rămâne relevant”, acest lucru nu poate justifica „blocarea activității întregii instituții”, a transmis NABU într-un comunicat.

Cazul Șabunin

Militanții anticorupție și-au exprimat îngrijorarea după ce, la începutul acestei luni, Vitaliy Șabunin – unul dintre cei mai cunoscuți activiști în lupta împotriva corupției – a fost pus sub acuzare pentru fraudă și sustragere de la serviciul militar.

Șabunin și susținătorii săi consideră aceste acuzații drept o răzbunare politică din partea administrației președintelui Volodimir Zelenski, ca urmare a expunerii unor oficiali corupți. Luni, el a criticat public perchezițiile efectuate asupra angajaților NABU.

Biroul președintelui Zelenski neagă că urmărirea penală în Ucraina ar avea motivații politice.

SBU a anunțat că a arestat un agent infiltrat al serviciilor secrete ruse, care activa în cadrul NABU și ar fi transmis informații către coordonatorul său de cel puțin 60 de ori. Separat, autoritățile au reținut un detectiv de rang înalt din cadrul NABU, suspectat că ar fi intermediat vânzarea către Rusia a unor produse pe bază de cânepă industrială de către tatăl său.

Un al treilea comunicat al SBU afirmă că unii oficiali de rang înalt din cadrul NABU aveau legături cu deputatul Fedir Khrystenko, despre care se crede că a fugit din Ucraina după invazia rusă din 2022.

Separat, Biroul de Investigații de Stat (DBR) a anunțat că a emis ordonanțe de punere sub acuzare pentru trei angajați ai NABU, în dosare privind accidente rutiere soldate cu victime. Potrivit NABU, incidentele respective au avut loc în urmă cu doi până la patru ani.

Transparency International a criticat dur acțiunile autorităților, afirmând că efectuarea perchezițiilor fără mandate judecătorești „demonstrează amploarea presiunii exercitate de SBU și de Parchetul General asupra instituțiilor anticorupție”.

Organizația a cerut președintelui Volodimir Zelenski să garanteze independența structurilor anticorupție din Ucraina.


Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Țara lor / Înregistrarea asta cu Piedone o fi pe bune?

2 Se întoarce roata? / Haos la Moscova după atacurile majore ale dronelor ucrainene

3 BREAKING Foarte grav!!! / Patru avioane ucrainene au intrat în spațiul României, în apropiere de zona Maramureș-Suceava / România a ridicat două avioane F…

4 Informații din „minunata lume nouă”

5 ALERTĂ Tractoristul Stănescu atacă guvernul Bolojan și anunță că PSD trebuie să decidă „urgent” dacă mai rămâne la guvernare