Acuzații în SUA: Familia Biden a primit un milion de dolari de la Gabriel Popoviciu

Acuzații în SUA: Familia Biden a primit un milion de dolari de la Gabriel Popoviciu

Comisia de Supraveghere a Camerei Reprezentanților a dezvăluit miercuri că peste 1 milion de dolari au intrat de la un om de afaceri român corupt în conturile familiei Biden, în timp ce vicepreședintele de atunci Joe Biden s-ar fi prefăcut că susține lupta anticorupție din România, scrie New York Post.

Joe și Hunter Biden FOTO: EPA EFE

"În timp ce vicepreședintele Biden ținea predică României despre politica anticorupție, în realitate, el era doar un panou publicitar pentru ca fiul și familia sa să colecteze bani", a declarat președintele comisiei, James Comer (R-Ky.), într-o conferință de presă.

Comer a promis că forul (comisia) va săpa până la baza implicării președintelui Biden în asocieri cu firme din România, China, Rusia și Ucraina, utilizând citații pentru înregistrări bancare și de altă natură.

"Nu am văzut niciodată ca o familie prezidențială să primească aceste sume de bani de la adversarii din întreaga lume - vorbim astăzi doar despre câteva țări", a spus Comer.

Conferința de presă s-a axat pe transferurile de bani către familia Biden din China și România – două țări în care Joe Biden a contribuit la coordonarea politicii americane în timpul administrației Obama-Biden.

"Vreau să fiu clar: Această comisie investighează afacerile dubioase ale președintelui Biden și ale familiei sale care valorifică funcția publică a lui Joe Biden și riscă securitatea națională a țării noastre ... Credem că președintele a fost implicat în acest lucru de la bun început, evident", a spus Comer.

"Mi-ar fi greu să cred că Hunter Biden a fost atât de carismatic încât ar putea convinge cetățenii străini să transfere milioane de dolari nu doar în contul său, ci și în conturile a opt dintre membrii familiei sale", a adăugat el. "Credem că a existat o rentabilitate a investiției."

Bani de la Gabriel Popoviciu

Asocierea lui Hunter Biden cu omul de afaceri român Gabriel Popoviciu este una dintre cele mai puțin cunoscute angajamente ale familiei Biden cu asociații dubioase din țările în care Joe Biden a deținut funcția de vicepreședinte.

Gabriel Popoviciu - arhiva foto

Gabriel Popoviciu - arhiva foto

Într-un memoriu de 36 de pagini de miercuri dimineață, comisia Camerei a menționat înregistrări bancare pentru a descrie modul în care 3 milioane de dolari ar fi fost transferați de la Bladon Enterprises al lui Popoviciu la Robinson Walker LLC - controlată de partenerul de afaceri al lui Hunter, Rob Walker - între noiembrie 2015 și mai 2017.

Din cele 3 milioane de dolari, nota spune că aproximativ o treime - 1.038.627,08 dolari - a fost transferată în conturi bancare aparținând lui Hunter Biden, primei nore Hallie Biden și unui membru al familiei Biden fără a i se preciza numele.

Distribuția românească reflectă o diviziune similară de aproximativ 3 milioane de dolari la începutul anului 2017 de la firma chineză CEFC China Energy, dintre care aproximativ o treime a fost împărțită între Hunter, Hallie, fratele James Biden și un alt membru al familiei, potrivit unui memoriu al Comitetului de Supraveghere din martie.

"Familia Biden nu prea are o afacere", a spus Rep. Byron Donalds (R-Fla.). "Nu există o structură de afaceri în jurul acestei familii, cu excepția politicii."

Comer a încheiat conferința de presă identificând nouă membri ai familiei Biden care ar fi primit fonduri străine.

Contul sau conturile Biden neidentificate, care au primit încasările românești, au primit 80.000 de dolari în patru tranzacții, se arată în memoriu.

După ce comisia anterioară a notat că un Biden neidentificat a primit încasările CEFC, echipa de avocați ai lui Hunter Biden a emis o declarație prin care neagă că ar fi plătit pe oricine altcineva decât cei trei numiți.

Cum s-au împărțit banii din România

Hallie Biden a primit 10.000 de dolari de la firma lui Walker – aparent din veniturile românești – în februarie 2017, potrivit memoriului, clarificând scopul unei plăți menționate în documentul din martie.

Hallie, văduva fiului lui Joe Biden, Beau, a primit 25.000 de dolari din încasări aparente din transferurile CEFC în același an.

"Tranzacțiile românești arată dovezi de trafic de influență și o corelație între familia Biden și activitatea asociaților lor de afaceri și responsabilitățile apoi ale vicepreședintelui Biden în timpul mandatului", se arată în noul memoriu.

Cum au ajuns banii la familia Biden

Hunter Biden a început să lucreze pentru Popoviciu în 2015, când afaceristul român a fost pus sub acuzare pentru acuzații de corupție în România.

La un moment dat, fiul lui Biden a aranjat un acord separat cu magnatul, fără a trece prin casa sa de avocatură, Boies Schiller Flexner LLP, prin care a lucrat și cu omul de afaceri.

O persoană familiarizată cu aranjamentul a declarat pentru The Post, în luna august a anului trecut, că afacerea cu Popoviciu i-a adus lui Hunter și asociaților săi "milioane".

Nu este clar câți bani a făcut Hunter Biden prin munca sa pentru Popoviciu.

"Pur și simplu nu așa se plătesc taxele legale", a declarat rep. Kelly Armstrong (R-ND) despre cele 3 milioane de dolari transferate de la Popoviciu aparent în afara relației cu firma de avocatură. "Am petrecut 10 ani încasând taxele legale ... nu are absolut niciun sens", a spus Armstrong.

Popoviciu, condamnat pentru luare de mită în 2016, a atras atenția în SUA din cauza momentului interacțiunilor cu Hunter.

Hunter a mai zburat în România pe 15 noiembrie 2016, pentru o călătorie de două zile pentru a-l reprezenta pe Popoviciu în fața Direcției Naționale Anticorupție.

Nota Comitetului de Supraveghere – publicată cu câteva ore înainte de termenul limită pentru ca FBI să predea un document care susține că președintele Biden a luat mită în timp ce a fost vicepreședintele – respinge, de asemenea, negările dubioase ale Casei Albe potrivit cărora familia Biden a primit bani din China, oferind capturi reale de ecran ale transferurilor bancare.

Biden, discurs în România împotriva corupției

În memoriu se menționează că, în mai 2014, Joe Biden "a vizitat România și a ținut un discurs adresat prim-ministrului României, judecătorilor, procurorilor și liderilor parlamentului", spunând în parte:

"Corupția este un cancer, un cancer care mănâncă încrederea unui cetățean în democrație, diminuează instinctul de inovație și creativitate; bugete naționale deja strânse, eliminând investițiile naționale importante. Irosește talentul generațiilor întregi. Sperie investițiile și locurile de muncă. Și, cel mai important, le neagă oamenilor demnitatea. Ea sapă puterea colectivă și hotărârile unei națiuni. Corupția este doar o altă formă de tiranie".

În memoriu se mai arată că, în septembrie 2015, Joe Biden "l-a primit la Casa Albă pe președintele României, Klaus Iohannis".

O declarație a administrației Obama-Biden cu privire la reuniune a declarat că Biden "a salutat concentrarea președintelui Iohannis asupra eforturilor anticorupție și a statului de drept ca mijloc de consolidare a securității naționale și de promovare a unor investiții și a unei creșteri economice mai mari". Iohannis a declarat că Biden "și-a exprimat satisfacția față de progresul României în lupta împotriva corupției".

Nota Comitetului de Supraveghere notează că "în cinci săptămâni de la această reuniune, Bladon Enterprises Limited (Bladon Enterprises) a început să facă depozite în Robinson Walker, contul bancar al LLC."

Departamentul de Justiție se apropie de o decizie finală cu privire la acuzația de fraudă fiscală și alte presupuse infracțiuni pe Hunter Biden.

Între timp, președintele Biden a fost văzut duminică împreună cu fratele său mai mic, James Biden, care a colaborat cu Hunter în multe dintre relațiile sale de peste ocean.

Printre cele mai cunoscute afaceri internaționale ale primei familii, Hunter Biden a câștigat până la 1 milion de dolari pe an servind în consiliul de administrație al firmei ucrainene de gaze naturale Burisma, între 2014 și 2019, începând cu perioada în care tatăl său a condus politica administrației Obama privind Ucraina.

Cine este Gabriel Popoviciu

Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, în august 2017, la 7 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în cazul dosarului în care este acuzat de corupţie.

Acuzaţiile vizau asocierea firmei sale SC Baneasa Investments SA, cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare vândut cu mult sub prețul pieței.

Omul de afaceri nu a executat nicio zi de închisoare deoarece se află la Londra, iar în anul 2021, un complet de judecată de la Înalta Curte de Justiţie de la Londra a respins cererea de extrădare pe care România o formulase cu privire la Gabriel Puiu Popoviciu.

Popoviciu i-a angajat pe Hunter Biden şi pe Louis Freeh (2015), un fost director al FBI, pentru a-l reprezenta la întâlniri cu oficialii americani de rang înalt, ca parte a campaniei sale de influenţă menită a-i convinge pe procurori să ajungă la o înţelegere sau să renunţe la acuzaţii, dezvăluia anul trecut Daily Mail.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…