Adevărul iese la iveală în China! Liderul suprem, Xi Jinping, a recunoscut în premieră că știa despre coronavirus încă din 7 ianuarie, cu 13 zile mai devreme decât versiunea oficială de până acum

Adevărul iese la iveală în China! Liderul suprem, Xi Jinping, a recunoscut în premieră că știa despre coronavirus încă din 7 ianuarie, cu 13 zile mai devreme decât versiunea oficială de până acum

Adevărul iese la iveală în China! Liderul suprem, Xi Jinping, a recunoscut în premieră că știa despre coronavirus încă din 7 ianuarie, cu 13 zile mai devreme decât versiunea oficială de până acum.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a dat primele ordine legate de gestionarea crizei coronavirusului încă din 7 ianuarie, potrivit unui articol apărut în oficiosul Partidului Comunist Chinez și citat de presa internațională. Este o informație surprinzătoare, dat fiind că până acum versiunea oficială era că liderii Chinei au aflat despre noul virus abia în 20 ianuarie, scriu The New York Times și  La Stampa .

De ce contează această diferență de 13 zile? Pentru că în China s-a acumulat o nemulțumire uriașă la adresa liderilor de partid și de stat, acuzați de populație că au gestionat prost criza iscată de noul virus căruia nu i-a fost găsit antidotul nici până acum.

Or, prin această asumare, Xi Jinping poate atrage și mai multă nemulțumire, care până acum fusese canalizată mai degrabă spre autoritățile locale.

Anunțul lui Xi Jinping vine într-un moment politic important: pe 5 martie ar trebui să înceapă activitatea organului legislativ chinez (parlamentul format din reprezentanții partidului unic), iar în acest an e programat Congresul Partidului Comunist în care Jinping ar fi urmat să își întărească poziția și mai mult.

Noua ştire îl va implica pe liderul Partidului într-o nouă posibilă luptă de putere la vârf. La începutul mandatului său Xi jinping a fost ţinta mai multor încercări eşuate de lovituri de stat venite din partea unui nucleu dur al Partidului - cunoscut sub numele de banda de la Shanghai - coagulat în jurul fostului lider comunist Jiang Zemin,

Într-un discurs intern scurs în presă sâmbătă, Xi Jinping susţinea că a „cerut date despre eforturile de prevenire şi control” a coronavirusului din 7 ianuarie, în timpul unei reuniuni a Comitetului permanent al Politburo, cel mai înalt consiliu al Partidului Comunist, al cărui şedinţe sunt secrete.

În discurs, Xi Jinping spunea că a autorizat personal blocarea fără precedent a cetăţenilor din Wuhan şi a altor oraşe începând cu 23 ianuarie. "Am monitorizat în fiecare moment răspândirea epidemiei şi progresul campaniei de reducere a acesteia, emiţând constant ordine orale şi, de asemenea, instrucţiuni", a spus Xi Jinping.

Xi Jinping a dispărut de pe scena publică aproximativ două săptămâni, numindu-l pe premierul Li Keqiang la cârma efortului de stăvilire a epidemiei.

Este în acest moment neclar dacă scurgerea în presă a discuţiei la şedinţă a fost făcută la ordinele lui Xi Jinping - caz în care se urmăreşte domolirea nemulţumirii populaţiei faţă de regimul comunist - sau datorită unui rival politic al conducerii actuale.

Discursul l-ar putea expune pe Xi Jinping ca principal vinovat pentru scăparea epidemiei de sub control, un număr copleşitor de chinezi postând mesaje furioase la adresa regimului pe social media chineză.

La începutul lunii februarie, pentru a detensiona nemulţumirea publică, Xi Jinping a criticat autorităţile locale şi birocraţii de nivel inferior pentru „neajunsurile” în implementarea directivelor de nivel superior ale Partidului, concediind doi lideri locali din Wuhan - o strategie uzuală a regimului comunist prin care se încearcă găsirea de ţapi ispăşitori.

La începutul lunii ianuarie, oficialii oraşului Wuhan au dat asigurări că virusul nu se transmite de la om la om, pierzând astfel timp preţios în stăvilirea epidemiei şi punând în pericol milioane de oameni.

Foto: Xi Jinping purtând o mască de protecție (Xinhua / Liu Bin – via Agerpres)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

4 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

5 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”