Adjunctul ambasadorului nord-coreean la Londra a cerut azil într-o "țară terță" (presă)

Adjunctul ambasadorului nord-coreean la Londra a cerut azil într-o "țară terță" (presă)

Adjunctul ambasadorului nord-coreean la Londra, Thae Yong Ho, a defectat împreună cu familia, pentru a solicita azil într-o țară terță, potrivit unor relatări din presă, încă neconfirmate de autorități, transmit miercuri agențiile Reuters, EFE și Kyodo.

Un diplomat de rang înalt de la ambasada nord-coreeană la Londra a defectat, împreună cu soția și fiul său, într-un "stat terț", a scris cotidianul sud-coreean JoongAng Ilbo în ediția de marți, în timp ce BBC a precizat că este vorba despre Thae Yong Ho, consilier în cadrul ambasadei Coreii de Nord și adjunct al ambasadorului. El se afla la post în Marea Britanie de 10 ani.

Citând o sursă rămasă anonimă, cotidianul sud-coreean mai scrie că fuga diplomatului a urmat "un plan minuțios" și că acesta se află în curs de "a ateriza într-o țară terță ca solicitant de azil".

Din relatare nu este însă clar dacă "țara terță" este Marea Britanie, termenul fiind folosit în mod uzual în presa de la Seul pentru a indica orice alt stat cu excepția Coreii de Nord și a Coreii de Sud.

Dacă fuga lui Thae Yong Ho se va confirma, va fi vorba despre una dintre cele mai răsunătoare dezertări din ultimii ani din Coreea de Nord.

Potrivit unui bilanț al Ministerului Unificării de la Seul, numărul defectărilor din Coreea de Nord a fost de 814 în perioada ianuarie-iulie 2016, o creștere anuală cu 15%.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”