Administrația Trump vrea să finanțeze cu orice preț zidul de la frontiera cu Mexicul

Administrația Trump vrea să finanțeze cu orice preț zidul de la frontiera cu Mexicul

Administrația președintelui american Donald Trump a reafirmat duminică că finanțarea zidului său la frontiera cu Mexicul este una dintre condițiile pentru aprobarea bugetului SUA, chiar dacă acest lucru ar putea duce la o paralizare a guvernului în cazul în care negocierile vor eșua, informează AFP.

Miliardarul republican speră că membrii Congresului vor aproba în următoarele zile o parte din finanțarea acestui zid, promisiune-cheie din campania sa, înainte de a aproba el însuși bugetul.

În lipsa unui acord, guvernul riscă să fie paralizat sâmbăta viitoare, în cea de-a 100-a zi a președinției Trump, ceea ce va duce de facto la închiderea agențiilor guvernamentale.

Directorul pentru Buget, Mick Mulvaney, a întins mâna opoziției democrate, dând asigurări că Administrația Trump este gata să facă unele concesii asupra reformei asigurărilor medicale "Obamacare" pentru a obține această finanțare.

Dar Donald Trump, va impune el veto pe buget? "Nu știu încă", a răspuns Mick Mulvaney la Fox News. "Cerem ca prioritățile noastre să fie finanțate. O paralizie (a guvernului) nu este ceea ce ne dorim, nu vrem să ajungem aici", a adăugat el.

De altfel, democrații nu par a fi înclinați să profite de această ocazie. "A crede că s-ar putea lua în calcul o paralizie a guvernului din cauza propunerii lui excentrice privind construirea unui zid la frontieră (...) ar fi culmea iresponsabilității", a denunțat numărul doi al democraților în Senat, Dick Durbin, la CNN.

La rândul său, ministrul pentru securitate internă, John Kelly, a estimat la CBS că finanțarea zidului "merită în mod cert prețul de a purta o negociere dură".

"Acest lucru ne va permite să realizăm promisiunea făcută de președinte poporului american", a subliniat și ministrul american al justiției, Jeff Sessions, la ABC.

În mod regulat, spectrul unei paralizii a guvernului federal este agitat în timpul negocierilor pe marginea bugetului SUA. Evitată adesea, ea a devenit cu toate acestea realitate în mai multe rânduri în ultimii ani, inclusiv în 2013, pe fondul confruntărilor politice asupra "Obamacare", măsură emblematică a mandatului lui Barack Obama.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă îl îngroapă definitiv pe Geoană, care a mințit cu nesimțire despre cum a ajuns el la NATO!

2 VIDEO Imagini spectaculoase de pe frontul din Ucraina, cu un atac rar de manual la nivel de batalion, al rușilor, oprit de ucraineni

3 Polițistul local Bucur Cezar Mihail s-a declarat femeie

4 VIDEO Lovitură cruntă încasată de Rusia în Crimeea! / Canal neoficial al aviației ruse: „Exact așa cum am spus că va fi. Veșnica pomenire…”

5 Un articol care dă fiori despre Siria, țara care a ajuns să supraviețuiască economic din fabricarea unui drog...