Adrian Izvoranu: Învățământul românesc produce pe stoc; puțini absolvenți reușesc să fie utili la locul de muncă

Adrian Izvoranu: Învățământul românesc produce pe stoc; puțini absolvenți reușesc să fie utili la locul de muncă

Învățământul românesc produce absolvenți care au puține abilități practice și se descurcă foarte greu atunci când reușesc să-și găsească un loc de muncă, a afirmat miercuri, la Pitești, directorul general al Confederației Patronatelor din Industrie, Servicii și Comerț - Adrian Izvoranu.

"Noi am încercat să găsim o cale să ieșim din veșnica problemă (...), aceea că învățământul românesc, tradițional unul cultural, bazat pe transfer de cunoștințe, pe acumulare de cunoștințe și pe evaluarea gradului de însușire a cunoștințelor, din punctul nostru de vedere, al angajatorilor, produce pe stoc. (...) Asta înseamnă că avem foarte mulți posesori de una sau mai multe diplome de toate mărimile, culorile și gradele și avem foarte puțini absolvenți ai acestor forme de învățământ care își găsesc un loc de muncă sau care, dacă și-au găsit locul de muncă, reușesc să fie utili la locul de muncă. (...) Este vechea și arhicunoscuta problemă, dar care a rămas așa, la nivel de expresie, și anume lipsa de legătură între învățământ și practică", a declarat Izvoranu în cadrul unei conferințe de presă.

În opinia sa, absolvenții din România se confruntă și cu lipsa unei culturi antreprenoriale, neavând printre obiective înființarea propriilor afaceri.

"Nu înțeleg de ce un cursant care va deveni absolvent trebuie să-și dorească neapărat (...) să fie angajat. Nu am văzut niciodată un îndemn din partea școlii, a profesorilor, spre a deveni antreprenor. Din punctul meu de vedere, asta ar fi ordinea, oamenii ar trebui întâi să-și dorească să fie ei antreprenori (...) și abia cei care nu reușesc și nu au această aptitudine (...) vor deveni angajații colegilor lor", a mai spus Adrian Izvoranu.

Confederația Patronatelor din Industrie, Servicii și Comerț se numără printre organizatorii conferinței intitulate "Educație & antreprenoriat — paralele româno-japoneze", care se va desfășura la Pitești între 24 și 26 februarie, în cadrul Forumului științific internațional "Omul, Terra, Universul", derulat de peste șapte ani de Asociația româno-japoneză pentru educație și știință.

În cadrul conferinței va fi abordată tema legăturii dintre școala văzută ca mediu de formare și viitorul mediu de evoluție al tinerilor.

Printre instituțiile care sprijină organizarea evenimentului de la Pitești se numără Consiliul Județean Argeș, Inspectoratul Școlar Județean și Universitatea din Pitești.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale