Adrian Streinu-Cercel: Persoana din Gorj infectată cu coronavirus este bine; avem de-a face cu un purtător

Adrian Streinu-Cercel: Persoana din Gorj infectată cu coronavirus este bine; avem de-a face cu un purtător

Persoana infectată cu coronavirus, un tânăr de 25 de ani din Gorj, este "bine" şi va rămâne la Institutul "Matei Balş", a declarat joi managerul acestei unităţi, Adrian Streinu-Cercel, care a precizat că persoana respectivă este un purtător.

"Persoana care a fost adusă din Gorj este bine, avem de-a face cu un purtător de coronavirus. Evident că va rămâne la Balş pe toată perioada cât prezintă acest virus, va fi testat în mod regulat şi când se va negativa - şi avem două teste negative consecutive - va fi lăsat la domiciliu. Sperăm să nu dezvolte altceva decât are în momentul de faţă. El este sănătos, dar este purtător de acest virus", a precizat Cercel, la o declaraţie de presă comună cu secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Managerul Institutului "Matei Balş" a precizat că cetăţeanul italian care avea coronavirus "era bolnav când era pe teritoriul României" şi a confirmat că tânărul din Gorj, care s-a îmbolnăvit la rândul său, a participat la o vânătoare, dar şi la o petrecere.

"E ceva cu vânătoarea, e ceva şi cu petrecerea. A fost şi a participat la vânătoare şi cu petrecerea, persoana de care vorbim acum, tânărul de 25 de ani, după plecarea italianului a dat o petrecere. Persoanele au fost, în momentul de faţă, identificate la nivelul DSP şi vedem care este starea lor de sănătate. Contactul a fost destul de mare. S-a spus că lucra la un restaurant. Nu lucrează la restaurant, ci într-o hală cu materiale tehnice, cu metale. Italianul s-a dus la şeful lui, el (pacientul - n.r.) era în sala respectivă, la circa trei metri distanţă de cei doi. Cert este însă că acest italian era bolnav când era pe teritoriul României", a afirmat Streinu-Cercel.

Cercel a subliniat că medicii ştiu cum să abordeze astfel de pacienţi, menţionând că există medicaţia necesară pentru tratarea acestora.

"Ştim cu toţii cum să abordăm astfel de pacienţi şi din punctul de vedere al mijloacelor de protecţie pentru personal, dar mai ales a abordării potenţialului pacient, din punct de vedere strict medical. Avem în momentul de faţă şi medicaţie, pe care am împrumutat-o de la Programul de HIV, pentru a putea să susţinem dacă vom avea probleme cu astfel de pacienţi terapeutic şi speranţa altor medicamente care vor veni cât de curând", a subliniat Cercel.

Managerul Institutului "Matei Balş" a reiterat regulile pe care cetăţenii trebuie să le urmeze preventiv, pentru a diminua propagarea coronavirusului.

"Regulile rămân cele clasice, spălatul mai des pe mână cu apă şi săpun, strănutatul sau tuşitul în zona cotului, un gest care trebuie să devină automat, cu rugămintea să încercaţi să nu mai duceţi mâna la faţă sau la nas, pentru că există această posibilitate de contaminare de pe suprafeţe şi s-a văzut că aceste picături de salivă încărcate cu microorganisme, printre care şi coronavirus, pot să rămână remanente pe suprafeţe o perioadă mai îndelungată de timp. La temperatura camerei pot să supravieţuiască până la două zile şi, dacă este rece, până la nouă zile", a spus Cercel.



Totodată, el a dat asigurări că lucrurile sunt supravegheate "cât se poate de bine" pe sistemul Direcţiilor de sănătate publică, respectiv pe reţeaua de epidemiologie, care este coordonată prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi reţeaua de boli infecţioase, care este coordonată de Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".

Potrivit secretarului de stat Nelu Tătaru, în prezent sunt 99 de persoane aflate în carantină şi 7.174 aflate în izolare voluntară la domiciliu.

"Acestea sunt persoane asimptomatice, nu prezintă semne de boală, cele din carantină sunt persoane testate cu test de coronavirus negativ", a menţionat Tătaru. AGERPRES /(A-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...