Adunarea Generală a APCEMN/ Bode: Regiunea Mării Negre are o importanță strategică în asigurarea securității României

Adunarea Generală a APCEMN/ Bode: Regiunea Mării Negre are o importanță strategică în asigurarea securității României

Regiunea Mării Negre are o importanță strategică în asigurarea securității României, a declarat, joi, la București, deputatul PNL, Lucian Bode, în cadrul lucrărilor celei de-a 46-a Adunări Generale a APCEMN.

'Abia de acum înainte vom putea dezbate mai temeinic obiectivele de dezvoltare durabilă și modul lor de implementare în regiunea noastră. Parlamentele naționale ale regiunii de cooperare economică a Mării Negre joacă un rol important în implementarea viitoarelor noastre obiective de dezvoltare durabilă la nivel național. Parlamentarii vor trebui să se concentreze mai mult asupra diplomației parlamentare ca mijloc de promovare a unei implementări coordonate la nivel regional. Parlamentarii sunt responsabili de asigurarea legislației necesare pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă și în mod direct de bugetele alocate acestor obiective. România este un partener de nădejde în domeniul dezvoltării durabile, iar Parlamentul României are o foarte bună relație de lucru cu Uniunea inter-parlamentară. România intenționează să devină un hub regional pentru diplomația parlamentară, având ca scop promovarea între parlamente a unor subiecte de interes global al agendei ONU, la nivel regional. Regiunea Mării Negre are o importanță strategică în asigurarea securității României. Azi, în fața unor provocări fără precedent, cele 12 state membre APCEMN au obligația să-și intensifice eforturile pe toate palierele pentru atingerea idealurilor și scopurilor cooperării economice a Mării Negre', a afirmat Bode.

Dezbaterile organizate la București în cadrul celei de-a 46-a Adunări Generale a Cooperării Economice a Mării Negre au continuat, joi după-amiază, cu discursurile reprezentanților delegațiilor membre ale organizației. Astfel, oficiali din Republica Moldova, Turcia, Bulgaria, Azerbaijan, Georgia, Federația Rusă sau România au susținut necesitatea continuării cooperării economice între statele din regiune, cu scopul promovării unei dezvoltări durabile, și au prezentat evoluțiile economico-sociale din țările pe care le reprezintă.

Cea de-a 46-a Adunare Generală a Cooperării Economice a Mării Negre este organizată în perioada 25 — 27 noiembrie, cu ocazia încheierii președinției române a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre /APCEMN/.

Evenimentul are ca temă principală ''Implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în regiunea CEMN: implicarea parlamentară'' și se desfășoară sub patronajul Senatului României, care exercită președinția APCEMN în perioada iunie — noiembrie 2015.

La cea de-a 46-a Adunare Generală a APCEMN participă membrii delegațiilor permanente din cele 12 state membre, precum și reprezentanți ai organizațiilor parlamentare internaționale, parlamentelor naționale sau organizațiilor neguvernamentale, cu statut de observator sau invitat special pe lângă APCEMN.

În marja evenimentului, președintele în exercițiu al organizației, Călin Popescu-Tăriceanu, va preda, vineri, președinția APCEMN Federației Ruse.

Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre a fost creată ca rezultat al unor schimbări politice majore ce au avut loc la sfârșitul anilor 1980, când țările din regiunea Mării Negre au reapărut pe scena mondială.

'Declarația Summitului privind Cooperarea Economică a Mării Negre" și "Declarația Bosforului", semnate la Istanbul în data de 25 iunie 1992, au definit principiile fundamentale și obiectivele Cooperării Economice a Mării Negre, instituind oficial un nou proces regional de cooperare cu participarea următoarelor țări: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Turcia și Ucraina. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă