Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat noi reguli anticorupție

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat noi reguli anticorupție

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) s-a dotat marți cu noi reguli de conduită pentru a consolida transparența și integritatea membrilor săi, după suspiciunile de corupție care l-au vizat pe fostul său președinte, spaniolul Pedro Agramunt, relatează AFP.

Raportul care introduce un nou cod de conduită pentru membrii APCE a fost adoptat cu o majoritate simplă de 82 de voturi pentru, niciun vot împotrivă și o abținere.

Noile reguli vizează să 'protejeze' APCE față de 'orice comportament coruptibil' în interiorul său și prevede că aleșii vor fi obligați să facă publică pe site-ul instituției lista cadourilor pe care le primesc. Ele stipulează și cadrul raporturilor pe care membrii APCE le pot avea cu reprezentanții grupurilor de interese (lobby).

Comisia de reglementare internă a APCE va fi însărcinată cu supravegherea regulilor de conduită și va putea adopta sancțiuni, de exemplu excluzând un membru al misiunilor de observare a alegerilor. În caz de încălcare a regulilor de către un membru APCE, comisia va putea informa autoritățile judiciare naționale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /