AEP / Buică: De astăzi, misiunile diplomatice pot propune MAE înfiinţarea de secţii de votare; procesul va fi finalizat pe 19 octombrie

AEP / Buică: De astăzi, misiunile diplomatice pot propune MAE înfiinţarea de secţii de votare; procesul va fi finalizat pe 19 octombrie

Misiunile diplomatice pot propune Ministerului Afacerilor Externe (MAE), începând de joi, înfiinţarea de secţii de votare în străinătate, proces care se va încheia pe data de 19 octombrie, a anunţat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

"Începând de astăzi, 12 septembrie, misiunile diplomatice - ambasade, oficii consulare - pot propune MAE înfiinţarea de secţii de votare şi finalitatea acestui proces este 19 octombrie, cu 20 de zile înaintea votării, astfel încât aceste 20 de zile să asigure o transparenţă, o mapare pe site-ul AEP, pe state, ţări, localităţi, ca cetăţenii să fie informaţi în aceste 20 de zile cu privire la cea mai apropiată secţie de votare la care se pot prezenta la vot pe timpul celor trei zile - vineri, de la ora 12,00 până la ora 21,00, cu posibilitatea extinderii procesului de votare la 23,59, în cazul în care sunt cetăţeni în afara secţiei de votare. În aceeaşi procedură, în ziua de sâmbătă, ca vot anticipat, ora 7,00 şi până la ora 21,00, cu posibilitatea prelungirii secţiei de votare până la 23,59. Duminică, ziua votării ca şi în ţară: 7,00 - 21,00, cu posibilitatea prelungirii votării până la ora 23,59, astfel încât să ne asigurăm că până la finalitatea procesului de votare îşi vor exercita dreptul de vot cât mai mulţi cetăţeni şi nu vor exista cozi sau persoane la uşa secţiei de votare care nu vor vota. Duminică, ora 23,59, fiind ultimul moment în care îşi poate exercita dreptul de vot un cetăţean în străinătate, cu menţiunea ora statului gazdă în care se desfăşoară votarea", a explicat Buică.

Potrivit preşedintelui AEP, secţiile de votare se înfiinţează, în primul rând, acolo unde sunt "peste 100" de cetăţeni pe localităţi sau grupuri de localităţi, iar acolo unde se înfiinţează la propunerea misiunilor diplomatice, există o listă de mai multe documente pe care trebuie să le prezinte MAE, iar MAE trebuie să le prezinte AEP pentru înfiinţarea fiecărei secţii de votare.

"Lista secţiilor de votare finală va fi adusă la cunoştinţă pe data de 21 octombrie, la trei zile după finalizarea procesului de înfiinţare şi propunere a secţiilor de votare", a subliniat Buică. AGERPRES/(A - autor: Sorin Peneş, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

4 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

5 Foarte interesante amănunte...