Afacerile din comerţul cu amănuntul s-au majorat cu 4,1%, în primul trimestru din 2021 (INS)

Afacerile din comerţul cu amănuntul s-au majorat cu 4,1%, în primul trimestru din 2021 (INS)

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în România, cu 4,1% ca serie brută în primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, relevă datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 


Sursa: www.insse.ro

 

Conform statisticii, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2021, ca serie brută, pe fondul creşterii volumului cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, ca serie brută, au fost consemnate rezultate pozitive în vânzările de produse nealimentare (+11,2%) şi în vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,1%). Pe de altă parte, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 1,6%, raportat la primul trimestru din anul anterior.

 


Sursa: www.insse.ro

 

De asemenea, afacerile din comerţul cu amănuntul, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, au crescut cu 0,8%, în primele trei luni ale anului în curs, comparativ cu acelaşi interval din 2020, ca urmare a vânzărilor de produse nealimentare (+10,8%). În schimb, scăderi s-au înregistrat la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-3%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-2,1%).

Datele INS arată că, în martie 2021 faţă de martie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, a consemnat o creştere, pe ansamblu, cu 9,1%, ca urmare a rezultatelor consemnate în vânzările de produse nealimentare (+21,1%) şi în comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,9%). În acelaşi timp, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 2,1%.

 


Sursa: www.insse.ro

 

În comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri s-a majorat, în perioada analizată, cu 5,6%, iar în această marjă creşteri au fost înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+16,7%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,4%). Totodată, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun s-au diminuat cu 5,7%.

Potrivit sursei citate, în prima lună de primăvară a acestui an faţă de februarie 2021, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a crescut atât ca serie brută (+13,3%), cât şi ca serie ajustată (+2,3%). În ambele situaţii, creşterile consemnate s-au datorat activităţii din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+23,5%, ca serie brută, respectiv +3,8%, ca serie ajustată). AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tânăr măcelărit de membrii unuia dintre cele mai sângeroase clanuri de lângă București

2 „Uite cum o frec pentru tine, aici trebuia să fie gura ta” a ajuns consilier la BNR, coleg cu Dăncilă

3 Rău a ajuns băbăcioiu'! / „Însoțitoarea” și-a pus telefonul pe burta lui Țiriac, la plajă, la Mamaia!

4 Un dom de căldură, cu temperaturi de 45 grade Celsius, va pârjoli România și sud-estul Europei

5 Citiți! / Când ăștia au bătut cu pumnul în masă, președintele României a întors o lege care le strica ploile...