AfD, Liga şi alte partide extremiste vor forma un nou grup în Parlamentul European

AfD, Liga şi alte partide extremiste vor forma un nou grup în Parlamentul European

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) va forma un nou grup în Parlamentul European împreună cu Liga, condusă de vicepremierul italian Matteo Salvini, şi cu alte formaţiuni de extremă dreapta, a anunţat luni, la Milano, liderul AfD Joerg Meuthen, transmite agenţia dpa.

Noul grup parlamentar se va intitula Alianţa Europeană a Popoarelor şi Naţiunilor (EAPN) - a declarat Joerg Meuthen, într-o conferinţă de presă la Milano, alături de Matteo Salvini.

Salvini a afirmat că ''obiectivul este să devenim primul grup european, cel mai numeros''. ''Avem obiectivul de a câştiga şi de a schimba Europa''. El a anunţat că un eveniment de amploare mai mare, unde vor fi prezente şi alte partide aliate din Europa, va avea loc pe 18 aprilie la Milano.

''Astăzi, la această masă nu se află nostalgici extremişti, singurii nostalgici se află astăzi la Bruxelles'', a mai spus şeful Ligii, la conferinţa 'Spre o Europă a bunului-simţ', la care au mai fost prezenţi Olli Kotro, liderul partidului Finlandezii, şi Anders Vistisen, de la Partidul Danez al Poporului.

La rândul său, Olli Kotro a spus că aceasta este o ''invitaţie deschisă'' pentru toate partidele eurosceptice - care în prezent se regăsesc în trei grupuri europarlamentare diferite.

Lorenzo Fontana, ministru şi membru al partidului Liga, a declarat pentru cotidianul italian La Stampa că se aşteaptă ca euroscepticii să obţină între 120 şi 140 de locuri în Parlamentul European, dintr-un total de 751 sau 705 (numărul depinde de participarea sau nu a Marii Britanii la alegerile europarlamentare).

La conferinţa de la Milano nu au participat partidul Adunarea Naţională, condus de Marine Le Pen, şi Partidul Libertăţii din Austria (FPOe), dar cele două formaţiuni au confirmat că vor coopera cu Liga. În prezent, europarlamentarii acestor trei partide fac parte din acelaşi grup europarlamentar - Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF), ce are 37 de membri.

Alte partide populiste absente de la evenimentul din Milano au refuzat până în prezent o alianţă oficială cu Liga. Acestea includ partidul ungar Fidesz, al premierului Viktor Orban, şi Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia.

Pentru a obţine statutul oficial de grup politic, fiecare grup politic din Parlamentul European trebuie să fie compus din minimum 25 de eurodeputaţi aleşi în cel puţin un sfert dintre statele membre (ceea ce înseamnă, în prezent, cel puţin şapte ţări membre). Un eurodeputat nu poate aparţine decât unui singur grup politic.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…