Afganistan: Avioane de vânătoare americane survolează Kabulul pentru a asigura securitatea evacuărilor

Afganistan: Avioane de vânătoare americane survolează Kabulul pentru a asigura securitatea evacuărilor

Avioane de vânătoare americane au survolat joi capitala afgană Kabul pentru a asigura securitatea operaţiunii de evacuare, a anunţat Pentagonul, subliniind că a fost o misiune de supraveghere şi nu o demonstraţie de forţă, potrivit Reuters şi EFE.

Avioanele nu au efectuat zboruri la 'altitudine mică' deasupra oraşului, dar s-au ocupat de 'supraveghere', a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-o conferinţă de presă, fără să precizeze numărul aparatelor de zbor care au participat la respectiva misiune.

La rândul său, directorul adjunct pentru logistică din cadrul Statului Major american, generalul Hank Taylor, a indicat în aceeaşi conferinţă de presă că avioane de vânătoare F-18 ale grupului naval condus de portavionul USS Ronald Reagan au efectuat aceste zboruri de supraveghere strict în scopul 'întăririi securităţii '.

Taylor a subliniat că forţele americane urmăresc cu 'atenţie' operaţiunea de evacuare: 'Efectuăm continuu evaluări aprofundate pentru a asigura securitatea americanilor, vom folosi toate instrumentele din arsenalul nostru pentru a atinge acest obiectiv'.

Este pentru prima oară când Pentagonul comunică despre survoluri deasupra Kabulului de când talibanii au preluat duminică controlul asupra Kabulului. Totuşi, Kirby a spus că acest tip de zboruri de supraveghere nu sunt noi şi că, de fapt, sunt efectuate de mult timp.

Întrebat dacă avioanele ar putea să deschidă focul în cazul în care trupele americane şi aliaţii săi sunt atacaţi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a răspuns: 'Ca de obicei, avem dreptul să ne apărăm pe noi înşine, oamenii noştri şi operaţiunile noastre'.

La rândul său, generalul Taylor a remarcat faptul că de la ultima sa conferinţă de presa nu a existat niciun 'incident de securitate sau de interferenţă' a talibanilor în evacuări.

Cu toate acestea, John Kirby a recunoscut că există informaţii potrivit cărora talibanii îi 'hărţuiesc' pe unii dintre afganii care încearcă să ajungă la aeroport.

Totodată, generalul Taylor a indicat că mai multe porţi ale aeroportului internaţional din Kabul sunt de acum deschise şi că aproximativ 7.000 de persoane au putut fi evacuate de armata americană din 14 august şi până în prezent, conform AFP.

Potrivit acestuia, peste 5.200 de soldaţi americani se află în prezent pe aeroportul din Kabul pentru a supraveghea evacuările, adăugând că armata americană este pregătită să crească ritmul evacuărilor într-un moment în care mii de afgani încearcă să părăsească ţara.

În total, aproape 12.000 de persoane au fost evacuate de la sfârşitul lunii iulie, a adăugat el. Printre acestea figurează cetăţeni americani, membri ai ambasadei SUA, afgani care au lucrat pentru Statele Unite, în special ca translatori pentru armata americană, care au solicitat o viză specială de imigrare (SIV) de teama represaliilor din partea talibanilor.

În faţa afluxului candidaţilor la plecare pe aeroportul din Kabul de când talibanii au preluat puterea, armata 'este pregătită' să crească numărul zborurilor în sistem de rotaţie şi intenţionează să 'maximizeze capacitatea fiecărei aeronave' de transport pentru a evacua un număr cât mai mare de persoane, a explicat generalul Taylor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

2 Dezvăluire fără precedent despre Armata Rusiei! / Echipamente ultramoderne, de miliarde de euro, au fost distruse sau aruncate deoarece soldații ruși nu…

3 Avertismentul profesorului Ciurea despre mici și cârnați

4 VIDEO A început lupta pentru putere la Moscova? / FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, cunoscut pentru criticile față de Serghe…

5 ULTIMA ORĂ Priviți, 500 de soldați ruși protestează la granița cu Ucraina împotriva „condițiilor inumane”!