Afganistan: Danemarca şi Norvegia îşi închid ambasadele de la Kabul, iar Germania îşi reduce personalul diplomatic la minim

Afganistan: Danemarca şi Norvegia îşi închid ambasadele de la Kabul, iar Germania îşi reduce personalul diplomatic la minim

Danemarca şi Norvegia îşi închid temporar ambasadele de la Kabul, iar Germania îşi reduce personalul diplomatic din capitala afgană "la minimul absolut" în contextul ofensivei talibanilor, care se apropie tot mai mult de Kabul, au anunţat miniştrii de externe ai celor trei ţări, citaţi de Reuters, dpa şi AFP.

Tot personalul diplomatic danez va fi evacuat, inclusiv angajaţii locali din Afganistan, a anunţat ministrul danez de externe Jeppe Kofod în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit agenţiei de ştiri Ritzau şi canalelor de ştiri DR şi TV2.

La puţin timp după aceea, ministrul norvegian de externe Ine Eriksen Soreide a anunţat că şi ţara sa va proceda la fel. Ambii au precizat că siguranţa angajaţilor, expatriaţilor şi staffului local reprezintă cea mai mare prioritate.

"Vom reduce în următoarele zile personalul nostru din ambasada germană din Kabul la minimul absolut necesar", a anunţat la rândul său Heiko Maas într-o scurtă declaraţie, după anunţuri similare de la Washington şi Londra. "Ambasada va continua să funcţioneze", a ţinut el să precizeze.

De asemenea, ministrul a anunţat trimiterea unei echipe de susţinere în capitala afgană pentru a ajuta la evacuarea personalului.

"Echipa de coordonare pe timp de criză a guvernului a decis, de asemenea, să devanseze zborurile care erau iniţial plănuite pentru sfârşitul lui august", le-a mai spus Maas jurnaliştilor la Denzlingen, în sudul Germaniei.

Ministrul a precizat că scopul acestor chartere este de a scoate din ţară personalul ambasadei, precum şi colaboratorii afgani. Afganii care nu dispun de vize îşi vor primi documentele în Germania pentru a accelera procesul.

"Fac din nou apel la toţi cetăţenii germani încă prezenţi în Afganistan să părăsească acum ţara. Eventuale măsuri suplimentare vor fi discutate cu partenerii noştri internaţionali în următoarele zile", a mai spus el.

Şi Ministerul de Externe francez a reiterat apelul către cetăţenii francezi să părăsească Afganistanul cât mai repede posibil.

Talibanii au cucerit vineri al doilea şi al treilea cele mai mari oraşe din Afganistan, Kandahar şi Herat, în timp ce ambasadele străine se pregătesc să trimită trupe pentru a evacua personalul diplomatic din capitala Kabul.

Insurgenţii au cucerit de asemenea vineri oraşul Pul-e-Alam, capitala provinciei Logar, situată la numai 50 de kilometri sud de Kabul, astfel că acum controlează aproape jumătate din capitalele provinciale afgane, care toate au căzut în mâinile lor în numai opt zile.

Capitala Kabul, Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nord, şi Jalalabad (est) sunt singurele trei mari oraşe aflate încă sub controlul guvernului afgan.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Foarte interesante amănunte...

4 Jurnalistul Pro TV Marius Buga a fost arestat pentru 30 de zile / Detalii greu de digerat din dosarul de act sexual

5 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban