Afganistan: Președintele afgan preferă strategia lui Donald Trump celei a lui Barack Obama

Afganistan: Președintele afgan preferă strategia lui Donald Trump celei a lui Barack Obama

Strategia lui Donald Trump pentru a câștiga războiul în Afganistan va funcționa acolo unde cea a predecesorului său a eșuat, a declarat miercuri președintele afgan, Ashraf Ghani, citat de Reuters.

El a salutat în special abordarea regională a Casei Albe și înăsprirea tonului față de Pakistan.

"Președintele Trump nu este doar un individ, ci reprezintă o echipă de parteneri în Afganistan", a declarat el pentru Asia Society, o organizație neguvernamentală cu sediul la New York.

"Strategia guvernului Trump se singularizează prin numărul imens de consultări pe care le-a avut cu noi", a spus liderul afgan, care se află la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU.

Ashraf Ghani îi reproșează lui Barack Obama că nu a fost un "partener al Afganistanului" și fostului președinte afgan Hamid Karzai că a neglijat prea des politica americană și forța militară internațională.

Barack Obama are totuși meritul de a fi menținut în Afganistan trupe americane care "ne-au garantat supraviețuirea" în pofida avansării talibanilor, a recunoscut el.

Secretarul american a Apărării, James Mattis, a confirmat luni că SUA vor desfășura peste 3.000 de soldați suplimentar în Afganistan.

Contingentul amercan ar urma să ajungă treptat la peste 14.000 de militari față de maximum de celor peste 100.000 atins sub președinția lui Barack Obama.

Fără a-și detalia proiectul, Donald Trump a promis în luna august că va intensifica operațiunile împotriva talibanilor și că va trimite mai mulți consilieri militari, instructori și unități antiteroriste.

El s-a angajat, de asemenea, să înăsprească tonul față de Pakistan, acuzat de unii responsabili americani că adăpostesc talibani și alte grupări extremiste, ceea ce Islamabadul respinge.

Rugat să spună în ce măsură strategia lui Donald Trump se deosebește de cea a predecesorului său, Ashraf Ghani a evocat "abordarea regională" a Casei Albe, noua atitudine față de Pakistan și voința de a deschide noi discuții de pace.

"Mesajul potrivit căruia Pakistanul trebuie să se implice și să devină un actor responsabil în regiune și în lupta împotriva terorismului nu a fost niciodată mai clar", a spus el.

"Dacă Pakistanul nu profită de această ocazie, cred că va plăti foarte scump", a adăugat Ghani."Afganii sunt hotărâți să se bată. Nimeni nu trebuie să se îndoiască de voința noastră de a ne apăra țara."

Nu doar că armata este mai bine antrenată și a primit o nouă generație de soldați, a spus el în continuare, dar ea tras învățăminte din retragerea militarilor americani ordonată de Barack Obama, care au forțat-o să participe la mai mult la lupte.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

2 Secretul Mykonosului, dezvăluit de Ramona Olaru! Ce fac „fetițele” noastre cu miliardarii

3 De citit!

4 Așa o fi?

5 Pesedist către jurnalist: „Mă piș pe tine și nu numai, animalule”