Afganistan: Retragerea NATO, 'o greşeală', afirmă fostul ministru de externe german Joschka Fischer

Afganistan: Retragerea NATO, 'o greşeală', afirmă fostul ministru de externe german Joschka Fischer

Fostul ministru german de externe Joschka Fischer a afirmat luni că retragerea trupelor NATO din Afganistan "fără negocieri" prealabile a fost "o greşeală", lăsând terenul liber pentru talibani, relatează AFP.

"Cred că decizia unei retrageri precipitate fără negocieri a fost o greşeală", a spus cel care era şeful diplomaţiei germane la momentul desfăşurării trupelor NATO în Afganistan după atentatele de la 11 septembrie 2001 în SUA.

"După 11 septembrie, să nu uităm acest lucru, aveam datoria de a combate terorismul islamist", a spus fostul responsabil al Verzilor, retras de peste 15 ani din viaţa politică.

"Nu aş fi mizat pe o astfel de decizie de a ne retrage precipitat", a adăugat el cu prilejul unei vizite la Frankfurt pe Oder (est), împreună cu şefa listei Verzilor pentru alegerile legislative din 26 septembrie, Annalena Baerbock.

"Astăzi vedem consecinţele", a spus Fischer.

Afganistanul a căzut în mâinile talibanilor după prăbuşirea forţelor guvernamentale şi fuga în străinătate a preşedintelui Ashraf Ghani, la puţin timp după retragerea militarilor NATO.

După aproape 20 de ani de prezenţă, Germania şi-a retras toţi soldaţii staţionaţi în această ţară până la sfârşitul lui iunie.

În 2003, cancelarul Gerhard Schroeder şi ministrul său de externe au decis ca Germania să participe la misiunea NATO, trimiţând un contingent important al Bundeswehr în nordul Afganistanului.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Hopa! A mai apărut o creștină în povestea fraților Tate!

2 VIDEO Noua Eră / Primul om de pe planetă care și-a întinerit vârsta organelor cu 25%

3 Fulgy, fiul Clejanilor, trece pe „hard” cu Bia Khalifa?

4 VIDEO „Ce să fac, mă băieți, cu banii ăștia?” / Patronul de club care se spărgea în figuri, condamnat la peste 8 ani de închisoare pentru contrabandă și…

5 VIDEO Dialog asistent universitar / studentă: „Din grupa ta, crezi că e vreo fată virgină?”