Afganistan: Talibanii au efectuat prima execuție publică de la preluarea puterii

Afganistan: Talibanii au efectuat prima execuție publică de la preluarea puterii

Talibanii au executat miercuri un afgan condamnat pentru uciderea unui alt bărbat, aceasta fiind prima execuție publică de când foștii insurgenți au preluat Afganistanul în 2021, a declarat un purtător de cuvânt, conform ABC News .

După ce familia victimei l-a acuzat de crimă pe Tajmir, acesta a fost reținut Foto: Arhivă

Anunțul subliniază intențiile noilor conducători ai Afganistanului de a continua politicile dure implementate de când au preluat țara în august 2021 și de a interpreta cum vor legea islamică sau Sharia.

Execuția a avut loc în vestul provinciei Farah, în fața a sute de localnici și a mai multor oficiali talibani de rang înalt, inclusiv din capitala Kabul, potrivit lui Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al guvernului taliban.

Decizia execuției a fost „luată cu foarte multă atenție”, și aprobată de trei dintre cele mai înalte curți ale țării și de liderul suprem taliban, Mullah Haibatullah Akhundzada, a spus Mujahid.

Bărbatul executat, Tajmir, din provincia Herat, a fost condamnat pentru uciderea unui alt bărbat, Mustafa, din provincia vecină Farah. Fapta s-ar fi petrecut în urmă cu cinci ani, iar bărbatul era acuzat și pentru că ar fi furat o motocicletă și un telefon mobil.

Forțele de securitate talibane l-au arestat pe Tajmir după ce familia victimei l-a acuzat de crimă. În declarația păurtătorului de cuvânt nu spune însă când anume a avut loc arestarea, dar se menționează că acesta ar fi mărturisit omorul.

În timpul conducerii anterioare a țării de către talibani, la sfârșitul anilor 1990, grupul a efectuat mai multe execuții publice și biciuiri a celor condamnați pentru crime în instanțele talibane.

După ce au invadat Afganistanul în 2021, în ultimele săptămâni ale retragerii forțelor americane și NATO din țară , după 20 de ani de război, talibanii au promis inițial că vor fi mai moderați și vor acorda femeilor și minorităților mai multe drepturi.

Însă, au restricționat mai multe drepturi și libertăți, inclusiv interzicerea educației fetelor după clasa a șasea. De asemenea, au efectuat flageluri publice în diferite provincii, pedepsind mai mulți bărbați și femei acuzați de furt, adulter sau părăsirea domiciliului.

Foștii insurgenți s-au luptat în tranziția lor de la război la guvernare pe fondul unei recesiuni economice și a reținerii de către comunitatea internațională a recunoașterii oficiale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Alin Stoica, declarații revoltătoare despre România în presa belgiană

2 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

3 Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ

4 Punct de cotitură în război? / Rusia lansează în premieră rachete din Marea Azov asupra Ucrainei

5 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”