Afirmațiile premierului referitoare la dosarul Lukoil, discutate joi de Plenul CSM cu privire la necesitatea sesizării IJ

Afirmațiile premierului referitoare la dosarul Lukoil, discutate joi de Plenul CSM cu privire la necesitatea sesizării IJ

Plenul CSM va analiza joi dacă se impune să fie sesizată Inspecția Judiciară în cazul declarațiilor premierului Victor Ponta referitoare la dosarul Lukoil.

"Având în vedere solicitările unor reprezentanți ai mass media cu privire la poziția Consiliului Superior al Magistraturii față de declarațiile publice ale premierului României din 6 octombrie, Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media este abilitat să aducă la cunoștința publicului faptul că aceste aspecte vor fi puse în discuție în ședința Plenului CSM din data de 9 octombrie 2014, urmând a se lua o hotărâre cu privire la necesitatea sesizării Inspecției Judiciare asupra unei eventuale atingeri adusă independenței procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești în efectuarea urmăririi penale în dosarul Lukoil", se arată într-un comunicat al CSM transmis marți AGERPRES.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a fost informat cu privire la existența unei anchete în cazul Lukoil și a adăugat că, fără a interfera în vreun fel în ancheta procurorilor, speră să fie găsită "soluția legală" care să permită plata salariilor angajaților companiei și, pe de altă parte, recuperarea prejudiciului și sancționarea celor care au încălcat legea.

"Eu am fost informat atât cât am acces, evident că nu cunosc detaliile dosarului. Sunt niște decizii luate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Prahova și procurorul este suveran. Procurorul nici măcar nu cred că este interesat de faptul că Lukoil are 3.500 de angajați și de faptul că, de exemplu, Oltchimul cumpără doar de la Lukoil și de faptul că au blocat combustibil la Oil Terminal și la CONPET, că nu știe procurorul și, probabil, nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm, nu avem niciun drept să intervenim în anchetă și nici nu ne dorim acest lucru, ne dorim totuși ca vineri să poată să plătească salariile. Și ne dorim ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale să se recupereze prejudiciul și să fie sancționați oamenii care au încălcat legea", a declarat premierul, întrebat despre ancheta procurorilor în cazul Lukoil.

Victor Ponta a precizat că nu este vorba de niciun fel de conotație politică pe acest subiect.

"Nu contează că e vorba de o companie din Rusia sau din altă parte, dovadă că și noi toți am aflat din presă despre această anchetă. Însă, îmi exprim speranța și mi-am exprimat speranța ca fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană și independentă a procurorului să avem grijă că e vorba de 3.500 de oameni. Și este vorba despre niște interese economice de funcționare a altor companii extrem de importante. Și sper doar în înțelepciunea și responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluția legală (...) prin care, pe de-o parte să fie sancționați cei vinovați, să se recupereze prejudiciul, fără să aruncăm în aer acea chestie cu: Fiat iustitia, et pereat mundus. Eu sper să fie doar cu Fiat iustitia, fără să piară și lumea", a mai spus premierul.

Rafinăria Lukoil Ploiești, pe platforma căreia procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au efectuat joi percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro, și-a întrerupt vineri activitatea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”