AFP: În pofida pandemiei, Trump continuă să remanieze tribunalele pentru a face pe placul bazei sale electorale

AFP: În pofida pandemiei, Trump continuă să remanieze tribunalele pentru a face pe placul bazei sale electorale

Senatul SUA l-a audiat miercuri pe un judecător numit de Donald Trump în una dintre cele mai prestigioase funcţii din ţară, în pofida obiecţiilor formulate de democraţi, care susţin că sunt probleme mai urgente ce necesită să fie rezolvate pe timp de pandemie, potrivit AFP.

Numirea judecătorilor conservatori în întreaga ţară este un argument emblematic al campaniei pentru realegerea preşedintelui republican în exerciţiu, care a remaniat deja profund tribunalele federale, sprijinindu-se pe majoritatea republicană din Senat, notează sursa citată.

Revenită la muncă după o pauză având legătură cu noul coronavirus, camera superioară a Congresului SUA, însărcinată prin Constituţie să confirme alegerile Casei Albe, a trecut imediat la treabă.

Mai mulţi membri ai comisiei juridice a Senatului l-au audiat prin videoconferinţă pe judecătorul conservator Justin Walker (37 de ani), pe care Donald Trump tocmai l-a numit la Curtea Federală de Apel din Washington, tribunalul cel mai influent din SUA după Curtea Supremă.

Tânărul magistrat, un apropiat al liderului majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a cunoscut o ascensiune meteorică în ultimele luni: în toamnă, el a fost numit, apoi confirmat ca judecător la un tribunal din Kentucky, chiar dacă organizaţia barourilor ABA apreciase la acea vreme că este "necalificat" pentru a ocupa acest post. Organizaţia şi-a revizuit de atunci opinia, dându-i calificativul de "bine calificat".


Foto: (c) Jonathan Ernst/Pool/REUTERS


Potrivit senatoarei democrate Dianne Feinstein, care i-a reproşat lipsa de experienţă, Justin Walker nu a pronunţat decât 12 hotărâri judecătoreşti în cariera sa. El s-a remarcat îndeosebi prin faptul că a dat câştig de cauză unei biserici care voia să organizeze o slujbă de Paşte pe modelul "drive-in", în pofida interdicţiei municipale cu privire la orice fel de adunări.

"Numirea lui Walker ar fi deja controversată în timpuri normale. În această perioadă de criză sanitară, aceasta este o ruşine", a apreciat liderul minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer.

"În loc să-şi concentreze toată atenţia pe (combaterea) COVID-19, Comisia juridică va pierde timp preţios pe numirea unui protejat al şefului lui McConnell", a adăugat el. "Milioane de americani nu au un loc de muncă, iar în Senat majoritatea republicană îşi consacră timpul pentru a da de lucru judecătorilor de dreapta", şi-a exprimat indignarea acesta.

În timpul campaniei prezidenţiale din 2016, Donald Trump şi-a asigurat sprijinul electoratului conservator tradiţional promiţând să numească judecători fideli valorilor sale. De la învestitură, el a obţinut confirmarea a 190 de judecători, între care doi la Curtea Supremă, pe 860 de posturi, potrivit site-ului oficial al Centrului judiciar federal.

Preşedintele a optat pentru candidaţi tineri şi recunoscuţi de organizaţia conservatoare "Federalist Society", asigurându-se astfel că îşi lasă amprenta asupra justiţiei ţării dincolo de mandatul său, notează AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”