AFP: Pierderea mirosului, un simptom legat de coronavirus, în special la tineri

AFP: Pierderea mirosului, un simptom legat de coronavirus, în special la tineri

Se știe că noul coronavirus dă stări de febră, tuse și dificultăți respiratorii. Dar ORL-iștii alertează despre un alt simptom asociat cu boala: o pierdere a mirosului, scrie AFP.

Doctorii ORL-iști au observat în ultimele zile "o recrudescență de cazuri de anosmie", a declarat vineri numărul doi în ministerul francez al Sănătății, Salomon. Este vorba de o "dispariție brutală" a mirosului, dar fără nas înfundat, și uneori însoțită de dispariția gustului (ageuzie).

Această anosmie reclamată de mai multe persoane infectate de Covid-19 poate surveni de manieră izolată sau cu alte simptome legate de virus.

În caz de anosmie, "trebuie sunat doctorul de familie și evitată orice automedicație fără aviz specializat", a subliniat Jérôme Salomon.

Acest simptom rămâne însă "destul de rar" și "în general" observat la tinerii pacienți, cu forme puțin severe ale bolii, a precizat acesta.

Societatea franceză a doctorilor ORL-iști a lansat vineri o alertă legată de recrudescența acestor cazuri.

"Există o legătură evidentă" între anosmie și virus, afirmă Jean-Michel Klein, președintele Consiliului național al profesioniștilor din domeniul ORL. "Toate cazurile Covid-pozitiv nu sunt anosmice, dar toate anosmiile izolate fără cauză locală, fără inflamare, sunt Covid-pozitiv", a afirmat el.

"Persoanele are prezintă o anosmie trebuie să se izoleze din precauție și să poarte o mască, chiar și la nivel familial", a subliniat Jean-Michel Klein.

Spre deosebire de cazurile clasice de anosmie, doctorul recomandă să nu se administreze tratamente bazate pe corticosteroizi, "care reduc apărarea imunitară", sau spălarea nasului care riscă "să trimită virusul din mucoasa nazală în plămâni".

Publicații germane și americane au remarcat aceleași simptome, a precizat Jean-Michel Klein.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

3 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

4 Proasta pusă de PNL pleacă din TVR cu scandal / Imbecila a sigilat biroul, de parcă ar fi de la mă-sa! / Cealaltă,…

5 Ro a rămas țara P.C.R. / Fiul cel mare al rectorului Tudorel Toader, un dobitoc, este unicul candidat pentru un …