Africa, leagănul omenirii. Concluziile specialiștilor privind primii strămoși ai omului

Africa, leagănul omenirii. Concluziile specialiștilor privind primii strămoși ai omului

Sudul Africii este considerat a fi leagănul speciei umane. Pe o întindere vastă, cu o multitudine de caverne au fost descoperite încă de acum aproape 100 ani, mii de fosile ale strămoșilor omului. Zona a devenit patrimoniu UNESCO.

Peștera Sterkfontain este unul dintre leagănele omenirii FOTO Justin Lee

Originile omului au preocupat cărturari și oameni de știință de-a lungul secolelor. Nici până astăzi, nu este pe deplin lămurită această enigmă a omenirii, deși descoperirile arheologice și cercetările au început să compună tot mai mult uriașul puzzle al devenirii speciei umane.

În urma cercetărilor și descoperirilor făcute încă din anii '20 pe teritoriul african s-a ajuns la concluzia că cel puțin unul dintre leagănele omenirii este Africa, cu două zone principale, Africa de Sud și Kenya, teritorii unde clima, fauna și peisajul paleobotanic au favorizat evoluția marilor primate din specia homo. Astăzi, o întindere de peste 470 de kilometri pătrați cu câteva sit-uri importante, situate la 50 de kilometri de Johannesburg este considerat oficial leagăn al omenirii și parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Zorii omenirii

Din punct de vedere științific, omul face parte din marea familie a primatelor. Când s-a desprins de rudele sale și care sunt etapele precise, nu se știe nici astăzi. Au fost propuse mai multe variante, cu verigi-lipsă care să reconstituie acest tablou evolutiv.

Cu certitudine se știe însă că Australophitecus africanus, o „maimuță australă” cum arată și denumirea aflată undeva între paranthropus și hominizi, adică familia din care provine și omul modern. Este prima specie care avea trăsături și abilități umane, capabilă să folosească unelte din natură sau să modifice elementele naturale în favoarea sa.

Totodată este cel mai vechi strămoș al omului cu poziție bipedă. Avea doar 1.40 metri înălțime și aproximativ 40 de kilograme greutate. Avea o dietă mai mult vegetariană și cel mai probabil corpul său era acoperit cu păr, ca majoritatea primatelor.

Acești primi strămoși dovediți ai omului au trăit între 4 și 2 milioane ani înainte de prezent și mulți oameni de știință cred că au evoluat în alți hominizi, mai evoluați, care mai apoi au migrat către Orient, Europa și în cele din urmă pe continentul american.

Africa, leagăn al omenirii

Mult timp, oamenii de știință au crezut că Asia este locul de proveniență al primelor specii de hominizi. Toate vechile teorii au fost infirmate de o descoperire, din 1924, a lui Raymond Dart, anatomist la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud. Mai precis, la Taung, în Africa de Sud a descoperit craniul unui hominid. S-a dovedit că este un Australophtitecus Africanus, un exemplar tânăr, vechi de peste 2 milioane de ani. Această descoperire a condus la numeroase alte cercetări, întinse pe aproape un secol în zona sud-africană dar și în alte zone ale „continentului negru“.

Toate aceste cercetări au dus la descoperirea a mii de fosile și unelte primitive ale primilor strămoși ai omului, ducând la ipoteza că de fapt leagănul omenrii este de fapt Africa. Condițiile climatice, biomurile africane au permis dezvoltarea și evoluția acestor hominizi.

În momentul de față, specialiștii au localizat o zonă de aproximativ 470 de kilometri pătrați, la 50 de kilometri de Johanesburg ca leagăn al omenirii. În special este vorba despre cavernele de la Sterkfontein, dar și alte 12 sit-uri precum Gondolin,Swartkrans, Kromdraai, Drimolen sau Bolt’s Farm. În aceste zone, de-a lungul timpului au fost descoperite peste 17.000 de fosile de australophitecus, dar și alte subramuri ale acestor hominizi. Majoritatea au fost găsite în aproximativ 200 de peșteri din acest teritoriu, alături de unelte foarte primitive din piatră, dar și oase de animale, astăzi dispărute.

Domnul Ples și ”Picior mic„

Una dintre cele mai bogate zone din punct de vedere științific și care au dus la stabilirea acestei zone ca „leagăn al omenirii“ este complexul de peșteri de la Sterkfontein. În anii '30, specialistul Robert Broom, paleontolog din Pretoria, a început să adune fosile de australophitecus, găsite de mineri, în timpul lucrului. Datorită eforturilor sale s-a ajuns la concluzia că acest hominid este una dintre cele mai timpurii verigi ale omenirii, o specie dispărută dar care este posibil să fi fost baza dezvoltării altor hominizi.

Cu toate acestea, cele mai spectaculoase descoperiri au fost făcute în anii '70 și '90, la Sterkfontein. În 1974, Robert Broom descoperea scheletul unui australopitec poreclit Mr. Ples. Avea peste 2.5 milioane de ani vechime.

În 1990, o altă echipă îl descoperea pe „Picior Mic“, un alt australopitec african. La datare a reieșit faptul că era cea mai veche fosilă descoperită, adică cel mai bătrân hominid, cu o vechime de peste 3 milioane de ani. Cercetări sistematice au loc și astăzi în această zonă.

Cele mai recente descoperiri provin din 2008 și 2015. În 2008, o echipă care lucra în Peștera Malapa, au găsit fragmente din scheletul unui mascul tânăr de australophitecus. Și-au dat seama că era o specie mai evoluată, o dovadă că australopitecinele evoluau. A fost numit Australophitecus Sediba.

În 2015, o altă echipă de cercetători găsea în peștera Rising Star, o nouă specie, numită Homo Naledi, o specie care a coexistat cu Homo Sapiens. Tocmai datorită acestor descoperiri care recompun destinul omenirii, această zonă din Africa de Sud a fost inclusă în patrimoniul UNESCO și a fost recunoscută oficial drept leagăn al omenirii.

Orrorin, omul primordial

Tot pe continentul african, oamenii de știință cred că au descoperit și veriga-lipsă dintre primate și oameni. Adică acel strămoș primordial. De această dată, nu în Africa de Sud, ci în alt leagăn al omenirii, bogat în fosile de hominizi, adică Kenya.

Totul a plecat de la o descoperire a unei echipe de cercetători francezi în 2001. Paleontologul Brigitte Senut şi geologul Martin Pickford au efectuat cercetări arheologice în zona Tugen Hills din Kenya. Aici au descoperit resturile a cinci indivizi, probabil primate, cum se credea la aceea dată. Erau resturi de brațe, picioare, dinți, fragmente de mandibulă.

În urma cercetării materialului extras din sit s-a ajuns la concluzia că era vorba despre o primată care se deplasa biped și care folosea obiecte din natură, pe post de unelte. A fost trasă concluzia că este vorba de un exemplar foarte timpuriu, cu apucături umane, vechi de aproape 6 milioane de ani. I s-a spus Orrorin Tugenenesis, adică în limba tungen - „primul om“. Acesta a trăit pe dealurile din zona Kenyei și semăna mai degrabă cu o primată precum gorila sau cimpanzeul. Avea corpul acoperit cu păr și se ajuta uneori și de brațe pentru a se deplasa sau urca în copaci. Avea însă trăsături faciale care-l diferenția de celelalte primate. Și în plus, folosea pietre neprelucrate sau bețe sub formă de unelte. Se bănuiește că-și confecționa și un fel de adăposturi.

În legătură cu Orrorin au apărut mai multe ipoteze. Unii spun că este un strămoș comun al marilor primate din care s-au desprins omul, gorilele și cimpanzeii. Alții îl văd ca primul strămoș al omului, primul din lanțul evolutiv, care a marcat diferențierea de celelalte primate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria