Agalopol (AmCham): România riscă să fie pusă de FTSE Russell pe lista de downgrade a pieţei de capital în 2021

Agalopol (AmCham): România riscă să fie pusă de FTSE Russell pe lista de downgrade a pieţei de capital în 2021

Piaţa de capital românească riscă să fie pusă de agenţia de rating FTSE Russell pe lista de downgrade în septembrie 2021, în cazul în care nicio companie de stat nu va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti până în vara anului 2021, a declarat, luni, reprezentantul Camerei de Comerţ Româno-Americane (AmCham), Cristian Agalopol, în cadrul şedinţei plenare a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR).

Acesta a prezentat rezultatele grupului de lucru pentru piaţa de capital din cadrul CDR, cea mai mare organizaţie patronală din România.

"Prioritatea numărul zero este menţinerea statutului de piaţă emergentă a pieţei de capital. La ora actuală statutul de piaţă emergentă cu siguranţă va fi obţinut în septembrie anul acesta, însă există o mare problemă din partea asociaţiilor internaţionale de rating, şi anume cei de la FTSE Russell, care deja au luat cunoştinţă cu privire la iniţiativa care a fost adoptată în Parlament, cea de sistare a listării companiilor româneşti la Bursa de Valori. Din punctul meu de vedere, cu tot respectul, această iniţiativă a PSD mi-a adus aminte de sloganul din anii '90 ai FSN, 'Noi nu ne vindem ţara!'. Este o iniţiativă extrem de nocivă pentru piaţa de capital din România şi este o iniţiativă care, vă spun cu cea mai mare sinceritate, pentru că am discuţii cu cei de la FTSE Russell şi cu cei de la MSCI, România va risca, dacă nu va privatiza sau dacă nu va lista nicio companie până în vara lui 2021, în septembrie 2021, FTSE Russell să ne pună pe lista de downgrade. România ar fi, din acest punct de vedere, o premieră, este o situaţie pe care nu ne-o dorim, şi este o situaţie care pune la risc toate eforturile pieţei financiare şi toate eforturile pieţei de capital din ultimii 5-10 ani", a declarat Cristian Agalopol.

Reprezentantul AmCham şi al CDR a afirmat că majoritatea problemelor de administrare ale companiilor de stat sunt rezolvate în urma listării la Bursă.

"Statistica listărilor companiilor de stat s-a dovedit diferită faţă de punctele de vedere ale multor grupuri politice din Parlament, şi anume că toate companiile de stat care au fost listate la Bursa de Valori în ultimii 5-6-7 ani de zile, prin listare s-a obţinut o eficienţă mai mare, o productivitate mai mare, şi o transparenţă mult mai mare pe tot ceea ce înseamnă partea de corporate governance. Partea de corporate governance este o problemă pe care ne-o dorim rezolvată, în special la companiile de stat, şi credem că prin listarea unor companii de stat la Bursa de Valori, foarte multe dintre aceste probleme ar fi rezolvate. Dacă ne uităm la companii care au fost listate până acum - Petrom, Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Electrica, toate aceste companii sunt mult mai avansate din punct de vedere al eficienţei şi al productivităţii astăzi faţă de ceea ce erau în momentul când au fost listate", a adăugat Cristian Agalopol.

FTSE Russell a confirmat, în primăvara acestui an, că România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE de pieţe emergente în cadrul revizuirii din septembrie 2020. Verificarea eligibilităţii pentru includerea în indici se va realiza în cadrul revizuirii anuale FTSE Global All Cap din septembrie 2020 şi se va baza pe datele de tranzacţionare de la 30 iunie 2020. Revizuirea din septembrie va analiza lichiditatea individuală a companiilor monitorizate (8 companii româneşti ce îndeplinesc criteriile de dimensiune ale FTSE Russell) în perioada iulie 2019 - iunie 2020. Pentru ca o companie să îndeplinească criteriul de lichiditate, aceasta trebuie să aibă o lichiditate mediană lunară de cel puţin 0,05% pentru minim 10 din 12 luni. Măsurarea lichidităţii, conform metodologiei FTSE Russell, se realizează pentru fiecare companie ca raport dintre mediana lunară a volumelor tranzacţionate zilnic şi numărul de acţiuni free float.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat, pe 26 septembrie 2019, că România a fost promovată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară, iar decizia va deveni efectivă începând cu septembrie 2020.
AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

2 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo

3 Noul război? Amănunte care dau fiori...

4 Ucrainenii l-au „eliberat de viață” pe instructorul super-piloților ruși

5 VIDEO În prima mașină erau șase comandanți ruși care au fost „eliberați de viață”. În cealaltă, 5 soldați, „eliberați” și ei...