Agenda secretă a lui Prigojin. Șeful Wagner a avut numeroase întâlniri cu apropiații lui Putin, dar nici o întâlnire tête-à-tête cu liderul de la Kremlin

Agenda secretă a lui Prigojin. Șeful Wagner a avut numeroase întâlniri cu apropiații lui Putin, dar nici o întâlnire tête-à-tête cu liderul de la Kremlin

O copie a agendei liderului mercenarilor Wagner Evghini Prigojin, obținută de Die Welt, arată cât de profunde au fost relațiile sale cu regimul lui Putin. Prigojin a avut acces direct la cercul interior al liderului de la Kremlin timp de aproape un deceniu.

Evgheni Prigojin Foto Profimedia

Treizeci și trei de intrări denotă întâlniri sau apeluri cu Aleksei Diumin, un fost bodyguard al lui Putin, care este acum guvernator al regiunii Tula.

Au trecut mai puțin de două săptămâni de când Evgheni Prigojin, șeful organizației de mercenari a Grupului Wagner, a condus o revoltă eșuată, mărșăluind cu o coloană de liptători spre Moscova înainte de a încheia un acord cu Putin și a se retrage. Operațiunea, pe care Prigojin a numit-o „marșul pentru dreptate”, a fost cea mai mare provocare directă pentru Putin în timpul celor 23 de ani de domnie. În timp ce amenințarea imediată reprezentată de Prigojin pare să fi trecut, Putin trebuie acum să se confrunte cu amenințarea din umbră reprezentată de aliații lui Prigojin, încorporați în securitatea de stat și birocrația militară a Rusiei.

Un general rus cu legături strânse cu Wagner - Serghei Surovikin, comandantul adjunct al forțelor ruse care luptă în Ucraina - a dispărut deja din vizorul publicului, iar unii analiști consideră că a fost arestat.

O analiză a calendarului secret al lui Prigojin, realizată de Insider, sugerează că, dacă Putin intenționează să curețe rândurile potențialilor aliați ai Wagner, el are de lucru: Prigojin a programat în mod regulat întâlniri sau convorbiri cu generalul rus și numeroși deputați de top al lui Putin.

La începutul acestui an, Insider (împreună cu Die Welt, Dossier Center și Politico) a obținut mai multe fișiere interne ale Wagner de la un grup de hackeri autointitulați Bogatîri, sau „cavaleri”. Unul dintre dosare este calendarul personal al lui Prigojin, în care sunt trecute 17.824 de întâlniri pe o perioadă de aproape 10 ani. Fișierul original are o extensie .dba, un format asociat dispozitivelor Palm care nu se mai folosește ani de zile în Occident. Dossier Center a ajutat la conversia fișierului într-o variantă care poate fi citită.

În timp ce agenda are lacune în perioadele celor mai notorii operațiuni ale Wagner, inclusiv invazia Ucrainei din 2014 și alegerile din SUA din 2020, acesta oferă o relatare intimă a vieții de zi cu zi a lui Prigojin, notând totul, de la întâlnirile cu medicul său personal până la orele programate pentru administrarea suplimentelor alimentare. Este, de asemenea, o cronică a puterii de la Kremlin, care dezvăluie cât de profund se integrase Prigojin în cercul lui Putin, lucrând ca membru de facto al cabinetului ani de zile, în timp ce trupele sale Wagner au devenit un instrument indispensabil al eforturilor Kremlinului de a extinde influența Rusiei în Africa și în Orientul Mijlociu.

Nicio întâlnire tête-à-tête cu Putin

Foto Profimedia (arhivă)

Foto Profimedia (arhivă)

Relația lui Prigojin cu Putin a început la Sankt Petersburg , unde Putin a frecventat New Island, unul dintre primele restaurante ale lui Prigojin. Dar, în timp ce cei doi bărbați au fost fotografiați împreună de mai multe ori, agenda lasă fără răspuns întrebarea privind accesul direct al lui Prigojin la președintele rus. Numele lui Putin apare în calendarul lui Prigojin doar de două ori și nicio intrare nu înregistrează o întâlnire tête-à-tête. Prima intrare este un eveniment din septembrie 2015 la baza militară Donguz din Rusia, la care a participat și ministrul Apărării Serghei Șoigu, pe care Prigojin a vrut să-l elimine la sfârșitul lunii iunie. A doua este o conferință de presă TV susținută de Putin la Gostiny Dvor, un vast centru comercial din Moscova, în iunie 2018.

Ceea ce este mai explicit din agendă este accesul direct al lui Prigojin la cercul interior al lui Putin. Există 75 de intrări la Ruslan Țalikov, care a ocupat funcția de ministru adjunct al apărării din 2012. Anton Vaino, șeful de cabinet al biroului executiv al lui Putin din 2016, avea 73 de întâlniri programate cu Prigojin.

Alte 36 de întâlniri apare însemnul „НГША”, care înseamnă „șeful statului major”. Acesta este aproape sigur generalul Valeri Gherasimov, care a pus la punct invazia inițială a Rusiei în Ucraina în 2014 și acum conduce forțele ruse din Ucraina. Gherasimov, împreună cu Șoigu, a fost sălbatic atacați în mod repetat de Prigojin ca fiind corupți și incompetenți în lunile dinaintea revoltei armate.

33 de întâlniri cu Aleksei Diumin, un fost bodyguard al lui Putin

Treizeci și trei de intrări denotă întâlniri sau apeluri telefonice cu Aleksei Diumin, un fost bodyguard al lui Putin, care este acum guvernator al regiunii Tula. Diumin se numără printre apropiații lui Putin care este bănuit acum de legături cu Prigojin. În timp ce luptătorii Wagner erau încă în marș către Moscova, în mass-media rusă au existat speculații că Diumin ar putea să-l înlocuiască pe Șoigu în funcția de ministru al apărării și ar fi contribuit la negocierea acordului prin care Prigojin va depune armele și va părăsi Rusia în Belarus.

CNN a informat că Serghei Surovikin, generalul rus aflat acum în arest la domiciliu pentru legăturile sale cu Wagner, era în secret un membru al grupului Wagner. I s-a atribuit un număr de identificare VIP Wagner - M-3744 - și un nume de cod, Matveev Kimovici. Dar în agendă, Prigojin îl numește pe numele real, Surovikin. Numele său apare de 11 ori pentru apeluri și întâlniri.

Alte 14 intrări îl menționează pe Dmitri Medvedev, care a ocupat funcția de președinte al Rusiei între 2008 și 2012, deși unele dintre aceste intrări se referă la întâlniri cu asistenții săi.

Absența oricăror întâlniri tête-à-tête între Prigojin și Putin ar putea fi explicată printr-un număr mic de intrări care includ cuvântul „Президент” sau „președinte”. Una dintre acestea este o petrecere „Елка” sau de Anul Nou. Alte două au nume de țări – Germania și Coreea – împreună cu cuvântul „președinte”. Numele țărilor ar putea fi coduri pentru anumite locații, deoarece Prigojin și agenții săi s-au străduit să-și acopere urmele. De obicei, angajații Wagner se identifică și semnează documente folosind numere din trei sau patru cifre, iar majoritatea întâlnirilor lui Prigojin cu angajații Wagner Group sunt prezentate în acest fel.

Șirul de întâlniri de pe agenda lui Prigojin se încheie în noiembrie 2021, cu o intrare finală, probabil programată în avans, pentru un „permis de elicopter” în aprilie 2022. Nu conține dovezi despre ceea ce făcea Prigojin în zilele dinainte ca Putin să lanseze un atac asupra Ucrainei. În timpul războiului, Prigojin a ieșit din obscuritate mai ales prin victoriile clamate, adesea obținute cu un cost mare, deoarece Wagner a recrutat deținuți pentru a-și întări rândurile de luptători. Până în iunie, când nu i-a mai mers.

Ministerul Apărării pe care Prigojin l-a criticat pe canalul său de Telegram cerea acum mercenarilor Wagner să semneze contracte oficiale cu armata regulata până la 1 iulie. Puterea lui Prigojin era acum subordonată în mod public celor precum Șoigu, pe care ajunsese să-i urască . Iar puterea pe care o exercitase ani de zile la Kremlin părea să se fi diminuat. În cele din urmă, cererile sale pentru un loc în agenda lui Putin au rămas fără răspuns.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat