Agenția Europeană a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient

Agenția Europeană a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat concluziile Comitetului de siguranță privind vaccinul AstraZeneca.
Directoarea EMA, Emer Cooke, a precizat că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient, dar va fi o investigație suplimentară privind cazurile rare de reacții secundare semnalate.

„Acest vaccin este sigur și eficient și îi protejează pe cetățeni împotriva COVID-19”, a afirmat Emer Cooke.

Aceasta a mai spus că vaccinul nu este asociat cu riscurile de coagulare a sangelui, precizând că s-a înregistrat un număr mic de coagulări.

„Pe baza documentelor și analizelor, nu putem stabili o legătură între aceste cazuri și vaccin”, a subliniat directoarea EMA.


Cele mai importante informații, LiveText:

18.12: Dr. Sabine Straus: Nu s-au identificat probleme de calitate la loturi ale vaccinului AstraZeneca.

18.11: Doctorii danezi au înregistrat 10 cazuri de cheaguri de sânge la oamenii care au primit vaccinul AstraZeneca, dar subliniază că încă nu este posibilă stabilirea unei legături între cazuri și vaccin.

18.05: Șefa EMA, Emer Cooke: Este un vaccin sigur. Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile. Nu este asociat cu o creștere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge, adaugă ea, dar ”nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri și vaccin”

Agenția va continua să studieze posibile legături între rarele evenimente trombotice și vaccin.



Aproximativ cincisprezece țări, inclusiv Germania, Franța și Italia, au suspendat utilizarea acestui vaccin ca măsură de precauție, după ce au raportat posibile reacții adverse, cum ar fi tulburări de sângerare și cheaguri de sânge.


EMA ar putea să dea același verdict ca al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a recomandat miercuri ca vaccinul să fie utilizat în continuare, spunând că „pentru moment, raportul risc / beneficiu se înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca”.

Şefa EMA, Emer Cooke, s-a declarat deja ''ferm convinsă'' că în cazul acestui vaccin beneficiile depăşesc riscurile. Deşi nu este exclus ca EMA să recomande suspendarea utilizării vaccinului AstraZeneca în Uniunea Europeană, agenţia s-ar putea mulţumi cu publicarea unui ''avertisment suplimentar'', a adăugat ea.

OMS și-a reînnoit joi apelul de a continua utilizarea acestui vaccin AstraZeneca, asupra căruia Comitetul său consultativ global pentru siguranța vaccinurilor (GACVS) urmează să publice un aviz vineri.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...