Agenţia Spaţială Europeană încetează cooperarea cu Rusia pentru o misiune pe Marte

Agenţia Spaţială Europeană încetează cooperarea cu Rusia pentru o misiune pe Marte

Şeful ESA, Josef Aschbacher a anunţat, marţi, că misiunea ExoMars Rover va fi suspendată din cauza războiului din Ucraina şi a sancţiunilor aplicate Rusiei din cauza invadării teritoriului ucrainean.

"Astăzi, Consiliul ESA a abordat misiunea ExoMars Rover şi platforma de suprafaţă, recunoscând că circumstanţele care au dus la suspendarea cooperării cu Roscosmos - războiul din Ucraina şi sancţiunile rezultate - continuă să prevaleze", a scris marţi pe Twitter directorul general al ESA, Josef Aschbacher.

Roverul ExoMars era o misiune în colaborare dintre agenţia spaţială rusă Roscomos şi ESA care urma să plece spre marte în luna septembrie. Consiliul de administraţie al ESA l-a desemnat pe Aschbacher să pună capăt în mod oficial cooperării cu Rusia în cadrul acestui program.

"Noi informaţii despre calea de urmat cu alţi parteneri vor fi prezentate în cadrul unei şedinţe de informare a presei din 20 iulie, detaliile vor fi comunicate ulterior", a mai spus Aschbacher.

Misiunea ExoMars Rover are rolul de a căuta viaţă pe Marte şi să investigheze istoria apei pe planeta roşie, relatează news.ro. Roverul poate fora sub suprafaţa planetei până la o adâncime de doi metri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”