Agenţia Spaţială Europeană va trimite pe Marte înregistrări cu voci ale pământenilor

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) va trimite pe Marte vocile unor fiinţe umane selecţionate în urma unui concurs desfăşurat în cadrul unui experiment al misiunii ExoMars, care va pleca spre Planeta Roşie în 2020, relatează EFE.

Cine doreşte poate să-şi trimită vocea până la 20 aprilie, iar vocile preferate vor putea fi votate pe site-ul 'mars.vesmir.cz', având în vedere că proiectul s-a lansat în cooperare cu publicaţia ştiinţifică cehă 'Vesmir'.

Misiunea care se va desfăşura în comun de ESA şi agenţia spaţială rusă Roskosmos va investiga "semnalele unor fulgere pe Marte cu ajutorul unui instrument care a fost montat pe platforma Kazachok şi trimis Rusiei pentru asamblarea sa finală", potrivit unui comunicat al ESA.

Acesta va avea inclus un cip de memorie cu 11 înregistrări de sunet de 30 de secunde, însă o singură voce va fi transmisă de acolo spre Terra sub formă de unde de sunet, confirmând că echipa este gata să-şi înceapă activitatea ştiinţifică.

Misiunea doreşte să investigheze existenţa descărcărilor electrice pe Marte măsurând fluctuaţiile câmpului electric în cadrul frecvenţelor audibile.

Potrivit observaţiilor, s-a descoperit că există astfel de descărcări electrice (fulgere) pe Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun, dar nu se ştie dacă acest fenomen se produce şi pe Marte.

Pe lângă căutarea acestor fulgere, misiunea ExoMars va studia clima, atmosfera, radiaţiile şi eventuala prezenţă a apei subterane.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Masturbatoarea PSD cheamă bucureștenii în stradă împotriva „dictaturii sanitare”! Șeful ei, Ciolacu, fol…

2 VIDEO Priviți și citiți! Acestea sunt măștile cu șpaga de la UNIFARM! Scandalul duce sus de tot! Pitcovici i-a…

3 Băsescu și Ponta, bălăcăreală la Cocina TV! Ponta: După şase seara, culcaţi-vă / Băsescu: E tonul prostului

4 Numărul cazurilor noi de coronavirus se menține uriaș / 592 de cazuri de infectare cu Covid după 14.680 de teste…

5 Demisie de ultima oră din PSD! / Prăbușirea în sondaje se accelerează! PSD ar pierde 1,5 procente lunar!