Airbus a livrat modulul de serviciu pentru capsula spaţială Orion, dezvoltată de NASA

Airbus a livrat modulul de serviciu pentru capsula spaţială Orion, dezvoltată de NASA

Compania europeană Airbus a livrat vineri modulul de serviciu destinat capsulei spaţiale Orion, dezvoltată de NASA, care va transporta astronauţi pe Lună sau în misiuni mai îndepărtate în anii următori, o etapă decisivă care ar trebui să aibă drept efect comenzi viitoare în valoare de sute de milioane de euro, relatează Reuters.

Inginerii de la fabrica Airbus din Bremen, Germania, au pus joi unitatea într-un container special care va fi transportat de un avion-cargo Antonov către Kennedy Space Center al NASA din Florida.

În Florida, modulul construit de Airbus va fi unit cu cel destinat echipajului şi construit de Lockheed Martin, după care vor urma mai mult de un an teste intensive înaintea lansării primei misiuni de trei săptămâni pe orbita Lunii, prevăzută pentru 2020, fără echipaj uman la bord.

Fabricarea în viitor a capsulei Orion şi a altor module europene ar putea aduce comenzi de miliarde de dolari companiilor implicate în producţie în anii care urmează, a spus Bill Gerstenmaier, administrator-asociat al NASA. "Acest sistem va permite oamenilor să călătorească în mod sustenabil în spaţiu... să meargă pentru prima dată mai departe de sistemul Terra-Lună", a mai spus acesta.

Potrivit planurilor curente, o primă misiune cu echipaj uman va fi lansată în 2020, după care NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) plănuiesc să lanseze o misiune cu echipaj uman în fiecare an, proiectul Orion, căpătând o importanţă atât politică, cât şi economică în contextul în care China şi alte state desfăşoară de asemenea programe spaţiale.

Modulul de Serviciu European (European Service Module) construit de Airbus va asigura propulsia, energia, controlul termic şi consumabilele necesare modulului care transportă echipajul şi este pentru prima dată când NASA va folosi un sistem fabricat în Europa cu element esenţial în alimentarea unei navete americane.

"Este un pas important. Livrarea şi transportul către America sunt doar începutul unei călătorii care, în final, ne va duce la 60.000 de mile depărtare de Lună, la cea mai mare distanţă la care a ajuns vreodată un om'', a declarat pentru Reuters, Oliver Juckenhoefel, vicepreşedinte Airbus.

Orion este parte din provocarea tot mai mare de a duce din nou oameni pe Lună, unde descoperirea neaşteptată a resurselor de apă a entuziasmat oamenii de ştiinţă, iar dezvoltările tehnologice rapide, precum imprimarea 3D oferă posibilitatea construirii, în următorii ani, a unor elemente de infrastructură pe Lună, cum ar fi un releu pentru un server de date.

"Pare ştiinţifico-fantastic, dar sunt convins că se va realiza şi singura întrebare pe care trebuie să ne-o punem noi, europenii, este dacă vrem să facem parte din acesta sau nu", a mai spus Juckenhoefel. "În această industrie, trebuie să avem grijă să nu pierdem şansa".

Gerstenmaier a mai spus că ESA este interesată să participe în aşa numita ''lunar gateway'', care are ca obiectiv aselenizarea altor misiuni cu echipaj uman în jurul anului 2028 şi care ar putea oferi o bază pentru călătoria spre Marte sau şi mai departe.

Airbus a câştigat în 2014 un contract de 390 de milioane de euro pentru construcţia primului European Service Module, iar în prezent lucrează la o a doua comandă în valoare de 200 de milioane de euro. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Foarte interesante amănunte...

3 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă

4 VIDEO Cum arată acum prima și singura autostradă construită de chinezi în România

5 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”