Alan Bean, al patrulea om care a păşit pe Lună, a murit la 86 de ani

Alan Bean, al patrulea om care a păşit pe Lună, a murit la 86 de ani

Astronautul Alan Bean, cel de-al patrulea om care a păşit pe Lună, a murit sâmbătă în SUA după ce se îmbolnăvise subit cu câteva săptămâni înainte, a anunţat familia sa într-un comunicat difuzat de NASA, relatează AFP.

Acest fost pilot de încercare al Marinei americane, devenit pictor după ce a ieşit la pensie în 1981, s-a stins la Houston, în Texas, la 86 de ani. (El se născuse la 15 martie 1932, la Wheeler, tot în Texas).

Alan Bean s-a aventurat de două ori în spaţiu, în 1969 pentru misiunea Apollo 12, ocazie cu care a păşit pe Lună, şi patru ani mai târziu în calitate de comandant al celui de-al doilea echipaj cu care a ajuns pe Skylab, prima staţie spaţială americană şi care a fost operaţională între 1973 şi 1979.

Atunci el a stabilit un nou record pentru vremea aceea de zbor şi de şedere în afara atmosferei, cu peste 59 de zile şi 39.268.000 de kilometri.

Orice artist are ca inspiraţie Pământul, declarase el în 1994, ziarului New York Times. "Eu am Pământul în imaginaţia mea şi sunt primul care a avut şi Luna", subliniase el, referitor la creaţiile sale artistice dedicare cuceririi spaţiului.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...