ALARMĂ! Comisia de anchetare a șefei DNA a fost înființată! Asaltul penalilor continuă!

ALARMĂ! Comisia de anchetare a șefei DNA a fost înființată! Asaltul penalilor continuă!

Alarmă! Juncker a plecat, penalii s-au pus pe votat! Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat joi, 11 mai 2017, înfiinţarea comisiei de anchetă pentru alegerile prezidenţiale din 2017. De fapt, Comisia de anchetare a șefei DNA.

Cu un raport favorabil al comisiilor juridice reunite, plenul celor două camere a votat înfiinţarea comisiei în ciuda faptului că Parchetul General a deschis deja o anchetă proprie în acest caz. Întregul scandal a fost general de „relatările” patronului EvZ, Dan Andronic, anchetat de procurorii DNA în mai multe dosare, despre noaptea alegerilor din 2009, când s-ar fi întâlnit acasă la Gabriel Oprea cu şefii SRI şi ai Parchetului General, inclusiv, Kovesi, Coldea şi Maior.

 Marţi, 9 mai, s-a votat şi o modificare legislativă prin care se introduce obligativitatea prezenţi la audieri în comisia de anchetă a oricăror angajaţi ai instituţiilor statului. Astfel, cel mai probabil, inclusiv Laura Codruța Kovesi va fi obligată să se prezinte la audierile din parlament, dacă va fi convocată.

Președintele Comisiei de anchetă va fi Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD.

Cateva dintre „obiectivele” de ancheta:

Verificarea dispozitiilor legale cu privire la organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale din anul 2009;

Implicarea unor institutii si persoane in "decizii politice ce exced atributiile stabilite prin lege pentru aceste institutii, in cadrul procesului electoral" - amendament propus de deputatul ALDE Steluta Cataniciu;

Verificarea posibilei existente a unor mecanisme paralele de influentare si/sau de viciere a rezultatului votului, precum si determinarea institutiilor si/sau persoanelor care au contribuit la realizarea acestora;

Determinarea practica a capacitatii de procesare in timp real a solicitantilor care au votat in unele sectii de vot in special din afara granitelor;

Verificarea modului in care au fost stabiliti presedintii si loctiitorii acestora pentru sectiile de vot din strainatate

Se prevede de asemenea ca cei care refuza sa vina la audierile comisiei de ancheta risca urmarirea penala:

"In vederea audierii, Comisia de ancheta parlamentara poate cita orice persoana care lucreaza in cadrul Guvernului sau in cadrul celorlalte organe ale administratiei publice si care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei. Persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata Comisiei de ancheta parlamentara.

(2) In cazul refuzului nemotivat de a raspunde solicitarilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducatorului autoritatii sau institutiei unde desfasoara activitatea persoana citata, in vederea aplicarii in mod corespunzator a prevederilor regulamentelor de organizare si functionare a institutiei respective sau poate propune sesizarea organelor de urmarire penala pentru infractiunea prevazuta de articolul 267 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.

(3) Comisia parlamentara poate invita orice alta persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei si care accepta sa fie audiata. Persoana invitata poate raspunde si in scris comisiei de ancheta parlamentara, furnizand informatiile solicitate sau poate transmite prin posta documente sau celelalte mijloace de proba pe care le detine si care sunt utile comisiei de ancheta.

(4) Refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute utile activitatii comisiei, poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala.

(5) Dispozitiile procesual civile cu privire la citarea, invitarea, prezentarea si ascultarea martorilor, precum si cele privitoare la prezentarea inscrisurilor sau efectuarea expertizelor se aplica in mod corespunzator."


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…