ALARMĂ! Dezvăluiri-ȘOC din ancheta măcelului din 10 august! Ce le-a spus procurorul general interimar reprezentanților societății civile/SURSE

ALARMĂ! Dezvăluiri-ȘOC din ancheta măcelului din 10 august! Ce le-a spus procurorul general interimar reprezentanților societății civile/SURSE

ALARMĂ! Dezvăluiri-ȘOC din ancheta măcelului din 10 august! Ce le-a spus procurorul general interimar reprezentanților societății civile. Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a avut o întalnire luni cu reprezentații mai multor asociații și cu câteva victime ale violențelor din timpul protestului Diasporei, în cadrul careia s-a discutat și despre stadiul anchetei privin violențele jandarmilor la mitingul din 10 august.

Surse din rândul celor care au participat la discuție au povestit pentru  G4Media.ro că Licu a explicat care sunt motivele pentru care, după nouă luni de la declanșarea investigației, dosarul nu a fost trimis în judecată, printre ele fiind numărul redus al procurorilor militari care lucrează și declasificarea parțială și insuficientă, de către Ministerul de Interne, a unor documente care pot constitui probe. Întrebat despre cine ar trebui să decidă desecretizarea totală a actelor, Licu a răspuns că este responsabiliatea  ministrului de Interne Carmen Dan, au spus sursele citate.

O alta piedică ar fi legată de ancheta desfășurată în paralel la DIICOT, deschisă în septembrie, anul trecut, ca urmare a plângerii penale depuse de Jandarmeria Română, care a acuzat o lovitură de stat la protestele din 10 august. Potrivit explicațiilor procurorului general interimar, anchetatorii militari așteaptă să se soluționeze dosarul de la DIICOT, pentru că l-ar influența în mod direct pe cel de la Parchetul Militar. Licu a susținut în discuția cu asociațiile că l-a sunat pe șeful DIICOT, Felix Bănilă, pentru a-l întreba în ce stadiu este ancheta lor, însă acesta i-ar fi spus că este în concediu și au stabilit o întalnire pentru lunea viitoare.

Un alt obstacol în ancheta violențelor din 10 august îl reprezintă identificarea jandarmilor care nu au purtat numere pe căști, a mai susținut Bogdan Licu. Procurorii militari nu ar fi fost ajutați deloc de Jandarmerie, fiind identitificate doar forțele de ordine de la o singură unitate din țară, prezente în Piața Victoriei la protest.

Surse apropiate anchetei au explicat pentru G4Media.ro că în luna iunie se așteaptă rezultatul expertizei făcute asupra gazului folosit de jandarmi în timpul manifestațiilor din 10 august.

Bogdan Licu le-a cerut procurorilor militari ca săptămana aceasta să îi prezinte un plan de anchetă, însemnând o planificare a activităților care urmează să se desfășoare, spre exemplu câte persoane mai trebuie audiate sau dacă mai este necesara vreo altă expertiză.

Pe 3 mai, Parchetul General a extins urmărirea penală in rem, cercetând săvârșirea următoarelor infracțiuni: complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

Procurorii au arătat în comunicat că ”mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei”.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…