ALARMĂ! Momentul de răscruce. Dictatura borfașilor, la un OUG distanță. Amănunte CUTREMURĂTOARE!

ALARMĂ! Momentul de răscruce. Dictatura borfașilor, la un OUG distanță. Amănunte CUTREMURĂTOARE!

Risc Seismic

Orice decide joi completul de trei judecători în cazul Dragnea, vor exista consecințe politice importante pe termen lung. O achitare îl va întări pe liderul PSD, cu toate că la dosar există probe și mărturii convingătoare care susțin acuzațiile procurorilor în dosarul angajărilor fictive. O amânare îi deschide spații largi de manevră împotriva justiției și îi oferă timp să-și pregătească următoarele mutări. O condamnare îl obligă pe liderul PSD să activeze opțiunea nucleară, anume modificarea Codurilor Penale prin Ordonanță de Urgență. Acesta va fi însă testul adevărului pentru PSD-ALDE, momentul de răscruce, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

În cazul unei sentințe de condamnare, Dragnea se va grăbi, foarte probabil, să oprească procesul de la Înalta Curte prin dezincriminarea abuzului în serviciu pentru a nu avansa cu judecata la completul de cinci. În mod previzibil, raza de acțiune a unui eventual OUG va fi mult mai mare, deoarece noi dosare vin din spate, cum este cazul Tel Drum. Dragnea riscă să fie trimis în judecată sub alte acuzații grave, constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, prezentare de documente false etc. Prin urmare, puțin probabil că după o eventuală condamnare în dosarul angajărilor fictive va mai aștepta deznodământul în dosarul Tel Drum.

Liderul PSD se va simți încurajat să acționeze și grație atitudinii pasive a partenerilor externi. Dragnea a testat aproape sfidător noua viziune a administrației Trump, mai puțin interesată de rule of law și valori democratice, ci mai preocupată de legea offshore și de valoarea contractelor. Chiar în timpul vizitei efectuate luni la București de adjunctul secretarului de stat pe Europa și Eurasia, Wess Mitchell, majoritatea PSD-ALDE măcelărea în Parlament Codul de Procedură Penală. Nu doar că n-a existat vreo reacție, dar în ultima luare de poziție, Departamentul de Stat a eliminat din comunicatul oficial orice referire la stat de drept, respectarea legii sau anticorupție, în perfect acord cu viziunea tranzacțională a administrației Trump. Cum să nu jubileze Dragnea și Antena 3?

Și această schimbare vizibilă de discurs a Departamentului de Stat reprezintă tot un moment de răscruce, de această dată pentru imaginea Statelor Unite în România. Noua doctrină tranzacțională a Washingtonului riscă să alimenteze un curent anti-american într-o țară pro-americană ca România. Dacă vor continua așa, Statele Unite vor pierde pe termen lung ascendentul moral pe scena internațională, de model democratic bazat în primul rând pe un set de valori ca o condiție de baza a progresului economic, nu invers.

Revenind însă la Dragnea și riscul unei noi condamnări în primă instanță. Unda de șoc a unei OUG emise acum ar lovi în primul rând publicul, tot mai radicalizat în ultimele zile. Se simte în aer o tensiune crescândă și ea s-a văzut cel mai bine miercuri, în Parlament. Un protestatar a îmbrâncit un parlamentar în drum spre metrou, parlamentarii au făcut scut în jurul lui Dragnea îmbrâncind și lovind la rândul lor ziariști. Lozincile, scandările și atitudinea celor care au ieșit marți seară la Cluj și miercuri seară la București cresc în agresivitate. Un OUG cu dedicație pentru salvarea lui Liviu Dragnea ar putea aprinde fitilul unui butoi cu pulbere. Societatea românească a ajuns un pachet de frustrări în pragul exploziei, după un an și jumătate de proteste generate de dorința unui grup de cercetați penal de a-și salva pielea. Construcția de autostrăzi, spitale și alte investiții vitale au fost puse din nou în paranteză prin trântirea a două guverne într-un an de zile.

În această atmosferă încordată, Dragena și ai lui vor forța guvernul Dăncilă să emită un eventual OUG care ar putea fi deja gata pregătit, dar nu cred că majoritatea PSD-ALDE realizează ce reacții violente de respingere riscă să declanșeze în societate. Liderul PSD  și gurile de tun mediatice minimalizează, în acest moment, grozăvia situației, drumul periculos pe care s-a înscris România. Presa occidentală trage tot mai des semnale de alarmă în ce privește derapajele grave ale puterii de la București de la statul de drept, atacurile la justiție și comportamentul antioccidental al liderului PSD. (Vezi ultimele articole din Politico, New York Times sau televiziunea germană ARD)

Reacția publicului va fi tot mai puternică pe măsură ce va realiza că România se transformă sub ochii noștri într-un stat mafiot, că atacurile la justiție și la ”statul paralel” pentru a curma pretinse abuzuri reprezintă simple perdele de fum menite să acopere o realitate simplă: o mână de borfași politici de primă mână vrea să se salveze, vorba lui Vosganian, ”toți odată, nu pe rând”.

Această realitate este la un OUG distanță de noi și de alte câteva legi pe punctul de a intra în vigoare.

 
 

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...