Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

ALARMĂ! Proiectul CIOCLULUI îi ia MASIV din prerogative președintelui României! Amănunte INCREDIBILE ținute sub preș de Toader și Iordache

Cele trei proiecte pentru modificarea legilor Justitiei depuse miercuri in Parlament de ministrul Tudorel Toader reduc semnificativ prerogativele presedintelui Romaniei. Astfel, proiectul privind modificarea legii 303/2004, asa cum a fost publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, il scoate definitiv pe presedinte din procedura de numire a procurorilor-sefi (Parchetul General, DNA, DIICOT). Acelasi proiect ii interzice sa refuze mai mult de o propunere pentru sefia Curtii Supreme.

Citeste aici proiectul de modificare a Legii 303/2004:

Proiectul de lege depus la Comisia speciala a Parlamentului pentru unificarea legislatiei modifica radical articolul 54 din Legea 303/2004, care prevede modalitatea de numire a sefilor de parchete. Actuala legislatie arata ca Procurorul General, seful DNA, seful DIICOT si adjunctii acestora "sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM". Propunerea lui Tudorel Toader este ca numirile sa fie facute de Sectia pentru procurori din CSM, la propunerea Ministrului Justitiei. In acest fel, presedintele Romaniei e scos din ecuatia numirii.

Proiectul lui Toader adauga trei noi articole in lege, care detaliaza modul in care ministrul Justitiei ar urma sa faca selectia procurorilor pe care ii propune CSM pentru sefia parchetelor. Potrivit modificarilor, pentru fiecare dintre funcţiile de conducere, ministrul Justiției va trebui sa formuleze cel puțin două propuneri motivate de numire.

O alta amputare a prerogativelor presedintelui este prevazuta la procedura de numire a conducerii Curtii Supreme. Articolul 53 din legea in vigoare arata ca preşedintele Romaniei nu poate refuza propunerile de la CSM decat motivat, dar fara a exista o limita a numarului de refuzuri. Propunerea lui Tudorel Toader limiteaza numarul de refuzuri la unul singur.

De asemenea, presedintele Romaniei nu va mai avea printre prerogative numirea sefilor de sectii de la Curtea Suprema. Acestia vor fi numiti de CSM - Secția pentru judecători, la propunerea președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani și nu au fost sancţionaţi disciplinar.

Nici Tudorel Toader si nici Florin Iordache, presedintele Comisiei speciale din Parlament, nu au anuntat public astazi intentia de a modifica radical procedura de numire a sefilor de parchete. Intrebati de reporteri despre acest subiect, cei doi au vorbit fie despre posibilitatea pastrarii actualei proceduri, fie despre avizul Comisiei de la Venetia pentru o eventuala modificare a procedurii, fara a da insa detalii despre aceasta modificare esentiala.

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO GRAV, semne de DICTATURĂ! Opt milițieni l-au ridicat ABUZIV din stradă pe Marian Moroșanu și l-au dus la…

2 Imagini DRAMATICE! Jurnalistă de la Radio România luată cu salvarea după ce a fost scoasă de pe post pentru că…

3 VIDEO Dragnea, enumerat de New York Times printre DICTATORII din întreaga lume, cu Maduro și Kim Jong-un!

4 Miercuri, o zi tristă pentru un om cinstit

5 GUNOIUL dracului! Nicolicea le-a transmis experților Comisiei de la Veneția că greșelile comisiei speciale pe …

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

12 metode delicioase de a găti un ou