ALARMĂ! Se CONFIRMĂ! Guvernul DEVALIZEAZĂ CONTURILE companiilor de stat!

ALARMĂ! Se CONFIRMĂ! Guvernul DEVALIZEAZĂ CONTURILE companiilor de stat!

Se confirmă! Guvernul devalizează conturile companiilor de stat! Recent, fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, a scris pe contul său de Facebook că "de la înălțimea funcției sale, ministrul (Finanțelor – n.r.) Mișa, personal, a sunat în disperare de cauză la șefii companiilor naționale pentru "a face rost" de câteva sute de milioane de lei din restul de lichidități anemice rămase la dispoziția acestora, după ce anterior li se "confiscaseră" deja rezevele", adăugând că guvernanții, după ce au pus în pericol dezvoltarea țării prin strangularea investițiilor publice, fragilizează viitorul companiilor emblematice ale statului român: Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica". Producătorul de gaze naturale Romgaz, controlat de statul român, a transmis vineri, în ziua anunțului oficial al Ministerului Finanțelor Publice (MFP) cu privire la rectificarea bugetară, că a primit de la acționarul majoritar Ministerul Energiei o solicitare de convocare "deîndată" a unei AGA la care să se decidă acordarea de dividende suplimentare în sumă totală de 750 milioane lei, din rezervele și profitul reportat al companiei, dezvăluie  Profit.ro .

"S.N.G.N. Romgaz informează piața în legătură cu solicitarea primită de la Statul Român în calitate de acționar al Societății Naționale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. (cotă de participare de 70,0071% din capitalul social), reprezentat de Ministerul Energiei, cu privire la convocarea deîndată a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor având ca principal punct pe ordinea de zi „aprobarea distribuirii sumei de 750.000.000 lei, sub forma de dividende, în temeiul prevederilor art. II si art. III din OUG nr. 29/2017, către acționarii societății, proporțional cu participarea acestora la capitalul social al societății”. În perioada imediat următoare, Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. va convoca Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor", se arată într-un anunț al Romgaz remis Bursei de Valori București.

Din această sumă, peste 525 milioane lei ar reveni statului, ca acționar majoritar. Romgaz a acordat deja dividende totale de 925 milioane lei din profitul pe 2016, din care peste 647 milioane lei au reprezentat partea Ministerului Energiei.

OUG nr. 29/2017, adoptată anul acesta de Guvern tocmai pentru a-și putea majora suma încasată din dividende de la companiile pe care le controlează, prevede că aceste societăți pot da dividende acționarilor și din rezervele financiare constituite, precum și din rezultatul pozitiv reportat al anilor trecuți, nu doar din profitul curent, așa cum prevedea legislația anterior în vigoare.

Demersul Ministerului Energiei la Romgaz reflectă foamea de bani a Guvernului în prag de rectificare bugetară și este de așteptat ca, în perioada următoare, acesta să adreseze solicitări similare de dividende suplimentare și altor companii de stat, în special celor din energie, care sunt cele mai profitabile.

Hidroelectrica, cea mai rentabilă companie de stat, a acordat din profitul pe anul trecut dividende totale de 1,035 miliarde lei, din care peste 829 milioane lei au revenit statului. De altfel, proiectul de rectificare a bugetului de stat, publicat vineri de MFP, prevede majorarea veniturilor bugetare din dividende cu circa 2,14 miliarde lei față de prevederile inițiale de 3,14 miliarde lei din Legea bugetului pe 2017, adică cu aproape 32%. Anul trecut, statul a încasat din dividende mai mult de 2,2 miliarde lei.

Recent, fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, a scris pe contul său de Facebook că "de la înălțimea funcției sale, ministrul (Finanțelor – n.r.) Mișa, personal, a sunat în disperare de cauză la șefii companiilor naționale pentru "a face rost" de câteva sute de milioane de lei din restul de lichidități anemice rămase la dispoziția acestora, după ce anterior li se "confiscaseră" deja rezevele", adăugând că guvernanții, după ce au pus în pericol dezvoltarea țării prin strangularea investițiilor publice, fragilizează viitorul companiilor emblematice ale statului român: Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica".

Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că rectificarea bugetară va fi una pozitivă, refuzând însă să spună care este totalul creșterilor de cheltuieli aprobate, pe motiv că nu le știe pe dinafară: "Uitați-vă pe site!", le-a spus ministrul ziariștilor. Acesta a refuzat să precizeze și cât este minusul total de încasări la buget în primele 8 luni, comparativ cu estimările inițiale.

 În proiectul de OUG de rectificare, publicat pe site-ul MFP, scrie însă că “Bugetul de stat pe 2017 se diminuează la venituri cu suma de 1.236,5 milioane de lei, la cheltuieli se diminuează cu suma de 347,7 milioane de lei, iar deficitul de majorează cu suma de 978,8 milioane de lei”.

Rectificarea bugetară pozitivă preconizată de Guvern, care alocă sume suplimentare mai multor ministere, în special pentru plăți de salarii, include și tăieri de fonduri, cele mai mari sume fiind luate de la investiții la Ministerul Dezvoltării și la Ministerul Transporturilor, în timp ce alte instituții, precum Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, cele două Camere ale Parlamentului, SRI și Președinția primesc bani în plus.

Sumele tăiate sunt aferente proiectelor cu finanțare din fonduri europene, în conditiile în care, a spus Mișa, după aprobarea cu întârziere a bugetului pentru 2017, s-au întarziat proceduri de achiziție. Ministrul a precizat că, acolo unde s-au operat diminuari pe cash, "nu au fost diminuate corespunzător și creditele de angajament, pentru a nu afecta procesul de contractare din fonduri europene".


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…