ALARMĂ Mesaj agresiv al aleșilor locali din Ținutul Secuiesc: Autonomia este singura cale de urmat pentru Ţinutul Secuiesc. Noi acest Centenar îl sărbătorim, lupta de o sută de ani a comunității noastre

ALARMĂ Mesaj agresiv al aleșilor locali din Ținutul Secuiesc: Autonomia este singura cale de urmat pentru Ţinutul Secuiesc. Noi acest Centenar îl sărbătorim, lupta de o sută de ani a comunității noastre

ALARMĂ Mesaj agresiv al aleșilor locali din Ținutul Secuiesc: Autonomia este singura cale de urmat pentru Ţinutul Secuiesc. Noi acest Centenar îl sărbătorim, lupta de o sută de ani a comunității noastre.
 
„Autonomia este singura cale de urmat pentru Ţinutul Secuiesc şi datorită recunoaşterii acestui fapt a fost înfiinţat în urmă cu 100 de ani Consiliul Naţional Secuiesc”, au subliniat, într-un comunicat dat publicităţii miercuri, aleşii locali ai judeţelor din Ţinutul Secuiesc şi ai celor două reşedinţe de judeţ din România, locuite în majoriate de maghiari, transmite MTI. Mesajul a trecut aproape neobservat în presa de limbă română.

Semnatarii documentului – preşedinţii consiliilor judeţene Harghita, Mureş şi Covasna, Csaba Borbély, Ferenc Péter şi Sándor Tamás, precum şi primarii oraşelor Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc, Árpád Antal şi Róbert Ráduly – susţin că solidarizarea a devenit „o cerinţă imperativă” pentru cei care îşi desfăşoară activitatea pentru bunăstarea comunităţilor din Ţinutul Secuiesc.

„În spiritul acestei moşteniri, La Mulţi Ani! Consiliului Naţional Secuiesc cu ocazia împlinirii o sută de ani de la înfiinţarea sa. Noi acest Centenar îl sărbătorim, precum şi lupta de o sută de ani a comunităţii noastre, deoarece nu putem uita că nu s-a reuşit frângerea noastră. Suntem aici, muncim aici, am supravieţuit acestui veac plin de greutăţi şi nu ne târguim,”, au subliniat în comunicat liderii administraţiilor publice locale.

În încheierea comunicatului se mai menţionează: „Cei care sărbătoresc un altfel de Centenar” au lansat un atac concertat împotriva unităţii Ţinutului Secuiesc, iar pentru apărarea în faţa acestui atac este nevoie de organizaţiile societăţii civile, de forţă civică, de fiecare maghiar din Transilvania, din Ţinutul Secuiesc. „În preajma Postului Crăciunului solicităm membrilor comunităţii noastre să prindă putere unul de la celălalt pentru următoarele secole”.

Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la înfiinţare, CNS organizează duminică, la Sfântu Gheorghe, o mare adunare secuiască centenară, la care sunt aşteptaţi secuii şi toţi maghiarii din Transilvania care sunt solidari cu ei. Dorinţa este accentuarea nevoii de autonomie, pe care liderii comunităţii maghiare vor să o promoveze atât la Bucureşti, cât şi la instituţiile internaţionale, la Strasbourg, Geneva şi New York.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro