ALARMĂ Noile legi ale Justiţiei reduc masiv numărul procurorilor militari care lucrează în dosarul violențelor comise de jandarmi la protestul din 10 august și în dosarul Revoluţiei

ALARMĂ Noile legi ale Justiţiei reduc masiv numărul procurorilor militari care lucrează în dosarul violențelor comise de jandarmi la protestul din 10 august și în dosarul Revoluţiei

ALARMĂ Noile legi ale Justiţiei reduc masiv numărul procurorilor militari care lucrează în dosarul violențelor comise de jandarmi la protestul din 10 august și în dosarul Revoluţiei.

Noile prevederi aduse de legile modificate ale Justiţiei privind vechimea şi gradul profesional au impact negativ asupra instrumentării marilor dosare precum cel al Revoluţiei şi al Jandarmeriei, au declarat pentru  G4Media.ro surse judiciare. Astfel, 2 dintre cei 3 procurori care se ocupă de instrumentarea dosarului Jandarmeriei ar trebui să părăsească Secţia Parchetelor Militare din Parchetul general sau să nu mai lucreze în dosar.

Este şi cazul colonelului Ionel Corbu, delegat să lucreze în dosarul Jandarmeriei. El are vechime de 20 de ani, însă nu are grad profesional de PICCJ, ci de parchet de tribunal. De asemenea, 3 dintre cei 6 procurori militari delegaţi să instrumenteze dosarul Revoluţiei ar putea să plece sau să nu mai lucreze în dosar.

Potrivit noilor regementări, nu mai pot fi delegaţi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie (PICCJ), procurori care nu au grad profesional de PICCJ şi vechime de 18 ani în magistratură. Pe de altă parte, noul Statul al Magistraţilor prevede că procurorii se pot peniona anticipat dacă au vechime de 20 de ani.

Parchetul general a semnalat încă de ieri că noile reglementări vor afecta colectivele de procurori care lucrează în marile dosare. Mai cu seamă că în noua OUG a lui Tudorel Toader de modificare a legilor de modificare a legilor Justiţiei se precizează clar că procurorii delegaţi care nu îndeplinesc noile condiţii trebuie să plece din PICCJ,

“Articolul VIII din proiectul de ordonanță de urgență, conform căruia, la data intrării în vigoare a ordonanței, procurorii care funcționează în cadrul P.Î.C.C.J., D.I.I.C.O.T. și D.N.A., precum și în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcție în cadrul acestora dacă indeplinesc condițiile prevăzute în noua formă a Legii nr. 303/2004 și a Legii nr. 304/2004, va conduce la înlăturarea unor procurori din funcțiile legal deținute, prin impunerea unor condiții noi, inexistente la data la care s-a făcut numirea, cu nesocotirea prevederilor art. 15 alin. 2 din Constituție care prevede aplicabilitatea legii doar pentru viitor.

Arătăm că, atât numirea cât și delegarea procurorilor s-au realizat cu respectarea condițiilor legale în vigoare, iar nesocotirea acestui fapt ar duce la încălcarea principiului stabilității procurorului, a principiului neretroactivității legii, a identității statutului juridic constitutional al judecătorilor și procurorilor în ceea ce privește numirea și delegarea acestora și va conduce la blocarea activității și imposibilitatea finalizării unor cauze extrem de importante, în special aflate pe rolul Secției parchetelor militare din cadrul P.Î.C.C.J., D.N.A. și D.I.I.C.O.T.”, se arată în comunicatul Parchetului general.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia