ALARMĂ Traderii au declanșat atacul speculativ pe leu. Euro se apropie de 4,83 lei la unele bănci comerciale! Câțu: Criza e premedidată de Dragnea și Vâlcov!

ALARMĂ Traderii au declanșat atacul speculativ pe leu. Euro se apropie de 4,83 lei la unele bănci comerciale! Câțu: Criza e premedidată de Dragnea și Vâlcov!

ALARMĂ Traderii au declanșat atacul speculativ pe leu. Euro se apropie de 4,83 lei la unele bănci comerciale! Câțu: Criza e premedidată de Dragnea și Vâlcov! Traderii au declanșat atacul speculativ pe leu. Ei știu că BNR nu poate controla simultan dobânda și cursul. Euro a sărit pentru scurt timp de 4.78 lei, apoi a revenit la 4.75 lei.

UPDATE/Banca Națională a României (BNR) a anunțat, miercuri, un curs de referință de 4,7569 lei, aceasta fiind a zecea oară, în luna ianuarie, cînd euro atinge un nou nivel record. Din 24 decembrie 2018 până în prezent, leul s-a depreciat cu 2,5% în fața euro.

Cursurile băncilor comerciale de vânzare a euro valabile pentru miercuri sunt:
Banca Transilvania- 4.79 lei
BCR- 4.81 lei
BRD- 4.82 lei
UniCredit- 4.81 lei
CEC Bank- 4.78 lei
Raiffeisen Bank- 4.79 lei

Traderii atacă leul și așteaptă să vadă care va fi nivelul pe care Banca Națională îl va apăra. BNR e prinsă acum într-o dilemă dificilă: să urce dobânda, ceea ce ar afecta puternic sistemul bancar (dată fiind taxa pe active bancare) sau să lase cursul liber? Probabil că leul se va ”așeza” la un palier mai depreciat decât zilele trecute, nefiind însă exclus ca BNR să fie nevoită să umble și la dobânda cheie în viitor. Partea bună e că atacul nu va dura mult, zilele următoare lichiditatea ar urma să scadă din cauza plăților care se fac la buget, iar lucrurile se vor mai așeza.

”BNR nu mai poate crește rata de politică monetară pentru ca atunci creste și ROBOR, deci nu mai poate apăra cursul la atacuri speculative, care sunt full on acum. Orice trader înțelege acum asta și atacă leul. Cei de la BNR încearcă să calmeze lucrurile, însă nu au argumente de ce nu s-ar duce euro și spre 7 lei, dacă e un atac major al speculatorilor internaționali. Efectiv nu au cum sa mai reacționeze rațional vorbind”, a explicat pentru  HotNews.ro Andrei Caramitru, consultant economic și antreprenor.

Euro se apropie de 4,83 lei la unele bănci comerciale

 Euro se vinde și cu aproape 4,83 lei la unele bănci comerciale din România, iar, pe piața interbancară, a depășit pragul de 4,77 lei, în contextul în care deprecierea monedei naționale continuă să accelereze, scrie și  Profit.ro .

BNR a anunțat, marți, un curs de referință de 4,7142 lei, aceasta fiind a noua oară, în luna ianuarie, cînd euro atinge un nou nivel record, scrie News.ro. La cele mai mari bănci comerciale din România, euro se vinde, miercuri, și cu aproape 4,83 lei. CITEȘTE ȘI VIDEO Scenariu rocambolesc pe Champs-Élysées: Bancă jefuită de 30 de seifuri, persoane sechestrate mai multe ore Astfel, Banca Comercială Română (BCR) vinde euro cu 4,8250 lei. BRD, parte din grupul francez SocGen, vinde un euro cu 4,8290 lei. Banca Transilvania afișează un curs valutar de 4,8000 lei/euro. OTP Bank România vinde un euro cu 4,8240 lei. Miercuri, pe piața interbancară, euro a atins un nou nivel record: 4,779 lei.

Citu (PNL): Criza euro e premeditata de coalitia PSD-ALDE! Tinta e rezerva valutara a Romaniei
 
 Senatorul PNL Florin Citu sustine ca deprecierea actuala a leului in fata euro este una premeditata de coalitia PSD - ALDE, astfel incat de situatie sa profite speculatorii si Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa fie nevoita sa isi vanda ieftin aurul din rezerva.

"Urmeaza atacul speculativ pe leu? Asa arata in acest moment situatia. Mai rau ca in 2008. Leul se tranzactioneaza, pe pietele internationale la 4,77 pentru 1 euro!!! Se pare ca traderii internationali au inteles ca BNR nu poate sa intervina fara sa falimenteze sistemul bancar si economia.

Interventiile BNR, vand euro si cumpara lei, cresc dobanzile si implicit taxa pe care o platesc bancile. Cine profita de aceasta situatie? Speculatorii. Rusi? Chinezi? Este momentul ca institutiile statului care se ocupa de securitate nationala sa verifice daca OUG 114 nu a avut ca obiectiv imbogatirea unor speculatori de la est sau a unor consilieri ai premierului.

Ce a aranjat si ce a promis Eugen Teodorovici in escala sa de la Moscova, cu destinatia Havana? #RomaniaFaraPSDsiALDE #RomaniaLiberala", a scris, marti seara, senatorul liberal Florin Citu, pe pagina sa de Facebook.

Reprezentantul PNL a revenit, miercuri dimineata, pentru a sustine ca actuala depreciere a leului este premeditata, astfel incat sa fie distrusa rezerva valutara a Romaniei.

"Criza valutara este premeditata! Tinta - REZERVA VALUTARA a Romaniei. PSD+ALDE pe de-o parte striga ca pietele sunt manipulate, iar pe de alta parte, striga ca BNR TREBUIE sa INTERVINA sa VANDA aurul, sa VANDA euro din REZERVA si sa MANIPULEZE cursul valutar. Nu vi se pare suspect?", a mai scris Citu, miercuri pe Facebook.

Senatorul liberal a mai precizat ca, in cazul unei crize valutare, BNR are urmatoarele trei optiuni:

1. Leul se depreciaza si nu intervine nimeni;

2. BNR intervine si vinde euro din rezerva valutara. Implicit cresc dobanzile si taxa pe care trebuie sa o plateasca bancile, iar consecinta sunt dobanzi mari, sistemul bancar pe butuci, ceea ce va duce la criza economica intr-o luna;

3. BNR intervine si vinde euro din rezerva valutara, dar sterilizeaza interventiile (pune lei in piata in schimbul obligatiunilor) . In aceasta situatie deprecierea se opreste, dobanzile cresc, dar nu foarte mult, dar Romania pierde rezerva valutara fara sa sanse sa opreasca hemoragia.

"Acum este clar de ce asistam la aceste introxicari in ultima perioada? Dobanzile trebuie sa ramana jos, pentru ca Romania sa vanda cat mai mult din rezerva. Volume mari = preturi mai mici. BNR ramane cu singura optiune, intervine, sterilizeaza si VINDE REZERVA VALUTARA.

Cei care au premeditat aceasta criza, PSD+ALDE, stiu clar unde vor sa duca Romania. Vor sa forteze Romania sa vanda aurul ieftin. Iar cumparatorii aurului... acestia deja sunt pregatiti si asteapta. Cumparatorii rezervei valutare sunt cei care forteaza deprecierea in acest moment. Este clar o problema de securitate nationala.

PSD+ALDE duc Romania intr-o criza valutara, recesiune, fara armata puternica (nu au cheltuit 2% din PIB nici in 2018) si fara rezerva valutara. Dragnea a primit acest plan de la un grup de 5 persoane (demnitari si persoane fizice) . Revin! #RomaniaFaraPSDsiALDE", a concluzionat Citu miercuri.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…