Alaska, un punct de interes pentru spionajul chinez: Fenomenul observat de armata și serviciile secrete americane

Alaska, un punct de interes pentru spionajul chinez: Fenomenul observat de armata și serviciile secrete americane

Autoritățile americane au constatat în ultimii ani o creștere a numărului de cazuri de „turiști” chinezi care pretind că se rătăcesc prin Alaska, un teritoriu importan din punct de vedere strategic.

FOTO Shutterstock

Potrivit USA Today, acești turiști chinezi sunt suspectați de spionaj în beneficiul regimului de la Beijing.

De altfel, mai multe incidente de „turiști rătăciți” prin Alaska au trezit suspiciunea armatei și serviciilor secrete americane.

De exemplu, un vehicul cu cetățeni chinezi la bord a încercat să evite un post de control al armatei americane din Fort Wainwright, în Fairbanks, al doilea oraș ca mărime din Alaska. Vehiculul a fost oprit în cele din urmă, iar soldații responsabili de post au găsit o dronă în posesia cetățenilor chinezi care se prezentau drept turiști care s-au rătăcit pe drum.

Nu toți cei care se prezintă drept turiști sunt turiști în realitate, ci spioni străini, spune un ofițer din armata americană.

Detaliile despre astfel de incidente rămân în mare parte secrete. Cu toate acestea, comunicatele publice transmise de armată și serviciile secrete americane sugerează că regimul de la Beijing este interesat de Alaska, unde se află unele dintre cele mai sofisticate capacități militare ale Pentagonului, notează USA Today.

Vicesecretarul american al Apărării, Kathleen Hicks, a refuzat să comenteze despre tentativele de spionaj ale chinezilor în Alaska. Totuși, a ținut să sublinieze că armata SUA ia mai multe măsuri pentru a se asigura că bazele din Alaska sunt sigure.

Directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), Christopher Wray, trage în mod frecvent alarma cu privire la actele de spionaj ale Guvernului chinez.

Potrivit lui Wray, FBI deschide la fiecare nouă ore o investigație privind spionajul sponsorizat de Guvernul chinez.

„Nu există nicio îndoială că cea mai mare amenințare pe termen lung la adresa ideilor națiunii noastre, a securității noastre economice și a securității noastre naționale este cea reprezentată de Guvernul Chinei comuniste”, a apreciat directorul FBI într-un discurs susținut în luna aprilie.

Spionii chinezi ar putea lăsa în urmă senzori care ar putea capta comunicații sensibile, afirmă David Deptula, în general în rezervă din Forțele Aeriene ale SUA.

Solicitată de USA Today să comenteze această situație, Ambasada Chinei la Washington nu a oferit nicio reacție până la publicarea materialului.

Potrivit USA Today, Alaska poate reprezenta un punct de interes major pentru spionajul chinez, în condițiile în care găzduiește pe vastul său teritoriu trei baze militare și constituie o prioritate strategică pe fondul încingerii rivalității pentru zona arctică.

Tensiunile dintre Statele Unite și China s-au amplificat în ultimul an. Un balonul de spionaj lansat de chinezi a provocat o criză diplomatică, determinându-l pe secretarul de stat Antony Blinken să-și anuleze în ultima clipă călătoria planificată la Beijing. Statele Unite îi reproșează totodată Chinei faptul că susține Rusia în pofida războiului de cucerire pe care ăl poartă împotriva Ucrainei și o suspectează că se pregătește de invadarea Taiwanului pentru a alipi insula cu forța, la fel cum a procedat Moscova în cazul Crimeei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

2 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

3 Cele mai noi date despre pensionarii din România

4 O știre pozitivă despre România

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...