Alba: ''Doamna cu pantofi albaştri'', judecătoarea Camelia Folea, s-a pensionat după peste 25 de ani de activitate

Alba: ''Doamna cu pantofi albaştri'', judecătoarea Camelia Folea, s-a pensionat după peste 25 de ani de activitate

"Doamna cu pantofi albaştri", judecătoarea Camelia Folea, al cărei mod de a soluţiona, în urmă cu cinci ani, un caz delicat a devenit un exemplu de bune practici în domeniu, iar "pantofii albaştri" un simbol al excelenţei în înfăptuirea actului de justiţie, s-a pensionat după peste un sfert de secol de activitate în domeniu.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de eliberare din funcţie a judecătoarei Camelia Folea, de la Tribunalul Alba, ca urmare a pensionării .

Judecător la vremea respectivă la instanţa din Blaj, Camelia Folea a ajuns în atenţia opiniei publice în vara lui 2016 ca "Doamna cu pantofi albaştri" în urma unui text postat pe Facebook de către o avocată şi care a devenit viral pe internet. În postare judecătoarea era apreciată pentru modul în care s-a comportat în timpul audierii unui minor rămas după divorţ în custodia tatălui şi pentru care mama a solicitat stabilirea unui program de vizită, precum şi pentru timpul acordat acestei şedinţe de judecată.

"Doamna cu pantofi albaştri", textul postat pe Facebook de către avocata Mădălina Scutelnicu, care a fost redistribuit de zeci de mii de alţi utilizatori şi care a fost comentat de alte zeci de mii de oameni, a impresionat lumea virtuală, şi nu numai, povestea fiind relatată şi în mass-media. Inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii a felicitat-o pe judecătoare "pentru modalitatea în care şi-a exercitat atribuţiile de serviciu", apreciind, totodată, faptul că activitatea acesteia "a fost remarcată atât de către profesionişti, cât şi de mass media şi publicul larg".

Într-un interviu acordat în exclusivitate, la vremea respectivă, pentru AGERPRES , judecătoarea a afirmat că ştie că dincolo de coperta unui dosar sunt oameni, destine, suflete şi că întotdeauna audierea unui minor va dura, în ceea ce o priveşte, indiferent de câte cauze va avea, atât cât va fi necesar ca ea să se convingă de ce este mai bine pentru acel copil. Ea a subliniat, în interviu, că nu este "o eroină", aşa cum a perceput-o parte din opinia publică, ci doar "un om obişnuit", iar ca ea "mai sunt multe alte doamne şi domni cu pantofi albaştri, judecători în această ţară".

"Viaţa mi-a oferit şansa de a fi judecător şi mi-a lăsat, în acelaşi timp, şansa de a fi om. Ştiu că dincolo de coperta unui dosar sunt oameni, sunt destine, sunt suflete", a declarat Camelia Folea.

Magistrat cu experienţă, Camelia Folea le-a transmis judecătorilor aflaţi la început de carieră care vor avea de soluţionat astfel de dosare "să înţeleagă că au o mare responsabilitate, să-şi ia rolul în serios, să nu uite de 'litera şi spiritul legii' şi că dincolo de coperta unui dosar sunt oameni, iar că în astfel de cazuri se face justiţie în interesul copilului". De asemenea, celor celor care încă nu au încredere in justiţie, judecătoarea le-a transmis "să încerce măcar" să aibă.

Potrivit celor prezentate de către avocata Mădălina Scutelnicu, atunci când judecătoarea l-a văzut pe puştiul de opt ani, s-a apropiat de el şi i-a spus: "Vezi, R., am pantofi albaştri! Tu ai pantofiori albaştri? Uite, am şi pelerină! Dă-mi mânuţa şi hai cu mine, să-ţi arăt cât de maaare e castelul ăsta!". După ce copilul a fost audiat, la întoarcerea în sala de judecată, judecătoarea i-a spus să coboare atent de pe podium, să nu se lovească şi "să meargă la mami sau la tati, unde vrea el".

Ulterior, după ce a suspendat şedinţa, "doamna judecător cu pantofi albaştri", mama şi copilul au stat un sfert de oră într-o altă încăpere, de unde clienta avocatei a ieşit radiind de fericire pentru că avusese şansa să-şi ţină copilul în braţe după un an şi jumătate.

Mama copilului i-a spus apoi avocatei că judecătoarea i-a dat băiatului "un pumn de bomboane", din care copilul i-a oferit şi celei care i-a dat viaţă, şi le-a făcut şi o fotografie celor doi.

"N-am trăit aşa ceva în 10 ani de avocatură. Am văzut magistraţi pentru care audierea minorului însemna următorul dialog, purtat fix în faţa uşii sălii de judecată, aşa, din voleu, cum ar veni: - 'Câţi ani ai, cu cine vrei să stai, cu mama sau cu tata? Bine, pa!'. Doamna cu pantofi albaştri a alocat 3 ore cauzei noastre, fiind conştientă că lucrează cu destinele oamenilor, cu sufletele lor, iar nu cu chei de 14. Domnilor magistraţi, permiteţi-mi o sugestie: cumpăraţi-vă pantofi albaştri, poate în asta stă magia! Nu există nici castel, şi nici pelerină, fără un strop de magie, nu-i aşa?'', a conchis avocata.

Camelia Folea a fost numită în 1995 judecător la Judecătoria Blaj, de unde a promovat în 1999 la Tribunalul Alba. În perioada 2005 - 2015 a fost preşedinte şi preşedinte delegat la Judecătoria Blaj. Din 2018 şi până la pensionare a activat la Tribunalul Alba. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?