Albania expulzează doi diplomaţi iranieni pentru presupuse activităţi teroriste

Albania expulzează doi diplomaţi iranieni pentru presupuse activităţi teroriste

Albania a anunţat miercuri că expulzează doi diplomaţi iranieni în legătură cu ''activităţi incompatibile cu statutul lor'', informează Reuters şi DPA.

Celor doi reprezentanţi ai Iranului ''li s-a cerut să părăsească teritoriul Republicii Albania imediat'', a declarat ministrul de externe în exerciţiu Gent Cakaj.

Cotidianul albanez Gazeta Expres a relatat că diplomaţii sunt bănuiţi de activităţi legate de terorism în Orientul Mijlociu şi Europa şi că au pus în pericol securitatea naţională a Albaniei.

Potrivit Reuters, într-o postare pe social media ministrul Gent Cakaj i-a identificat pe cei doi diplomaţi drept Mohammad Ali Arz Peimanemati şi Seyed Ahmad Hosseini Alast.

În decembrie 2018, Albania l-a expulzat pe ambasadorul Iranului pentru ''afectarea securităţii naţionale''. La acea vreme, Teheranul a afirmat că Albania a acţionat sub presiunea exercitată de Israel şi SUA.

De şase ani, Albania, membră a NATO şi aliată apropiată a SUA, găzduieşte o tabără pentru membri ai Organizaţiei Mujahedinii Poporului din Iran (PMOI), care se opune conducătorilor religioşi de la Teheran.

Gruparea s-a mutat în Albania în urma unui acord convenit cu susţinerea SUA, după ce membrii săi au fost ţinta atacurilor în baza lor anterioară situată în Irak.

Aproximativ 3.000 de membri ai PMOI trăiesc în prezent în tabăra de lângă Durres, principalul port al Albaniei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Așa fac rușii cu răniții? / „Comandantul de batalion îl împușcă mortal”

3 Cât va rezista la suprafață? / Rusia a mai adus o navă purtătoare de rachete Kalibr în Marea Neagră

4 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

5 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”