Albania: Mii de susţinători ai opoziţiei au protestat din nou contra guvernului şi au cerut alegeri anticipate

Albania: Mii de susţinători ai opoziţiei au protestat din nou contra guvernului şi au cerut alegeri anticipate

Câteva mii de susţinători ai partidelor de opoziţie albaneze au blocat, joi seară, şoselele naţionale în 12 oraşe din Albania, în cea mai recentă acţiune din cele aproape trei luni de proteste antiguvernamentale din această ţară, transmite Reuters.

Opoziţia, care susţine că alegerile parlamentare din 2017 au fost fraudate, a organizat mitinguri şi a boicotat activitatea parlamentară în încercarea de a determina organizarea unor alegeri anticipate, însă guvernul condus de premierul socialist Edi Rama a respins acuzaţiile.

Uniunea Europeană şi SUA au afirmat că guvernul de la Tirana este legitim şi au cerut opoziţiei să reia activitatea parlamentară şi să participe la alegerile locale prevăzute pentru data de 30 iunie.

Lulzim Basah, liderul Partidului Democrat, principala formaţiune de opoziţie, a declarat joi că Rama ar trebui să demisioneze, după care partidul său ar urma să discute cu socialiştii despre formarea unui guvern interimar care să pregătească organizarea unor alegeri libere şi corecte.

Protestele au loc înainte cu două luni de o decizie a Uniunii Europene privind începerea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

''Le cer prietenilor noştri europeni şi internaţionali să nu pedepsească Albania'', a afirmat Lulzim Basha într-un miting desfăşurat la Elbasan (centrul Albaniei), făcând referire la viitoarea decizie a UE.

Partidul Socialist (aflat la guvernare) a anunţat că alegerile locale din 30 iunie vor avea loc chiar dacă Partidul Democrat nu participă. Acesta din urmă nu s-a înscris în cursa electorală, în timp ce membrii unei facţiuni şi-au format propriul partid, care va lua parte la scrutin. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi știți cine e marmota asta?

2 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

3 VIDEO Interlopul Armin Bitzy i-a luat gâtul cămătarului Gabi „Șef" în fața unor copii care se jucau

4 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

5 Așa o fi?