Alegeri în Bulgaria: Premierul Borisov îi cere liderului unui nou partid anticorupţie să încerce să formeze guvernul

Alegeri în Bulgaria: Premierul Borisov îi cere liderului unui nou partid anticorupţie să încerce să formeze guvernul

Premierul bulgar în exerciţiu Boiko Borisov a admis miercuri că nu va avea sprijin parlamentar pentru a forma viitorul guvern, deşi a câştigat alegerile legislative desfăşurate duminică, astfel că i-a cerut lui Slavi Trifonov, liderul unui nou partid creat în urma protestelor anticorupţie de anul trecut, să încerce să formeze o majoritate, fără a exclude posibile alegeri anticipate, relatează agenţiile EFE şi BTA.

Borisov a spus că va încerca să alcătuiască un guvern din obligaţie faţă de votanţii săi, dar a recunoscut că nu are sprijin suficient, întrucât patru din cele cinci partide intrate în parlament au exclus orice colaborare cu GERB, partidul său conservator. GERB (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei) a obţinut 26% din voturi, cu şase procente sub scorul din 2017.

''Atunci îi va veni rândul lui Slavi'' să-şi asume ''sarcina complexă şi dificilă'' de a forma guvernul, a declarat miercuri Borisov la începutul unei şedinţe de guvern. De asemenea, Borisov s-a declarat dispus să sprijine nominalizarea acestuia pentru postul de premier, dar nu a exclus nici alegerile anticipate în caz de eşec.

Slavi Trifonov, un popular cântăreţ şi moderator de talk-showuri TV, conduce formaţiunea anti-sistem ''Există un Astfel de Popor'' (ITN), apărută în siajul protestelor antiguvernamentale din vara anului trecut. Acest partid a obţinut la alegerile de duminică 18% din voturi, clasându-se astfel pe locul doi după GERB şi lăsându-i în urmă pe socialişti, ajunşi pe locul trei.

Fără un program de guvernare bine definit, Trifonov şi-a construit campania pe mesaje populiste anticorupţie prin care a asociat fenomenul corupţiei cu Partidul Socialist şi cu GERB, formaţiunile care au dominat scena politică bulgară în ultimul deceniu.

Partidul Socialist s-a arătat totuşi dispus să-l susţină pe Trifonov, care însă a exclus până în prezent orice alianţă atât cu socialiştii cât şi cu conservatorii lui Borisov.

Alte trei partide vor accede în parlament, respectiv Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, formaţiune a minorităţii turce, şi alte două partide antisistem apărute tot în urma manifestaţiilor de anul trecut, partidul liberal-conservator Bulgaria Democratică şi formaţiunea de stânga denumită ''Ridicaţi-vă! Jos Mafia!''.

Conform repartizării preliminare a mandatelor în parlament, cele trei noi partide contestatare nu vor putea forma împreună majoritatea fără sprijinul socialiştilor. În acelaşi timp, aceleaşi trei partide au transmis că nu se vor alia cu celelalte trei formaţiuni tradiţionale, şi anume GERB, Partidul Socialist şi formaţiunea minorităţii turce, pe care le acuză că sunt parte a aceluiaşi sistem corupt. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro